Nederland

Kinderen spelen veel minder buiten, enorm verschil met hun (groot)ouders

17 april 2018 10:26 Aangepast: 17 april 2018 10:28
Beeld © ANP Foto

Kinderen spelen steeds minder buiten. In vergelijking met vijf jaar geleden daalde het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt van 20 procent naar 14 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van Jantje Beton. Wel zou één op de drie kinderen vaker buiten wíllen spelen. Maar onder andere 'de saaiheid van de speelplekken' en de drukte door hobby's en school zijn een barrière om naar buiten te gaan.

Tv kijken en gamen

Veel kinderen vinden binnen spelen vaak ook aanlokkelijker omdat ze liever tv  kijken of gamen. Kinderen die liever naar buiten gaan, doen dat vooral om te fietsen, te klimmen en te klauteren.  

In vergelijking met het buitenspeelgedrag van ouders en grootouders zijn de verschillen met de huidige tijd enorm. 69 procent van de grootouders speelde meer buiten dan binnen; bij de ouders was dat 65 procent. Slechts 10 procent van de kinderen nu speelt vaker buiten dan binnen.

Tiener helpt vader met zelfgemaakte armprothese: 'Hij kan weer met ons spelen'

Een armprothese ontwerpen in een technieklokaal op school. De Amerikaanse tiener Robbie deed het voor zijn vader die een onderarm verloor in de oorlog in Irak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore