Nederland

Fans Dotan van streek, maar blijven hem steunen: 'Het is zo'n lieve man'

17 april 2018 12:12 Aangepast: 17 april 2018 12:36
Martine van Wijk met haar idool Dotan. Beeld © Eigen foto

Na de ophef over de nepaccounts van zanger Dotan vraag je je af of hij wel échte fans heeft. Maar die heeft hij zeker. En ze laten hem niet in de steek. "Ik kan me niet voorstellen dat dit uit zijn brein komt."

Martine van Wijk uit Dordrecht is al vier jaar groot fan van Dotan. "Zijn muziek doet me echt serieus heel veel", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Ik moet er vaak van huilen, het ontroert me. Met name zijn teksten raken me, ik herken er veel in."

Niet goed

Gisteren gaf Dotan via Facebook en later ook bij RTL Late Night ruiterlijk toe dat hij te ver ging in het promoten van zijn muziek. Sinds 2011 maakt hij gebruik van 140 nepaccounts. De 31-jarige singer-songwriter heeft er 'ontzettend veel spijt van'.

Martine is zich 'kapotgeschrokken' door het nieuws van de afgelopen dagen. "Ik was echt van streek. Wat hij gedaan heeft, is gewoon echt niet goed."

Oscar

De Dordtse heeft Dotan verschillende malen ontmoet. "Hij neemt de tijd om met je te praten. Hij komt over als zo'n lieve man. Ik geloof oprecht dat hij een goed mens is."

Dat de zanger het verhaal van het leukemiepatiëntje zou hebben verzonnen, zoals de Volkskrant schreef, vindt Martine 'verschrikkelijk'. "Ik kan me echt niet voorstellen dat hij dat letterlijk heeft verzonnen. Dat dat uit hetzelfde brein komt, waar ook zoveel moois uit komt. Als hij alleen maar zou toneelspelen, dan zou hij een Oscar verdienen." Dotan zelf ontkent dat hij iets met het verhaal te maken heeft.

Heksenjacht

De hele toestand rond Dotan maakt Martine verdrietig. "Er wordt heel wat uitgebraakt. Het lijkt wel een heksenjacht. Is dat nou nodig, is het echt zo verschrikkelijk wat hij heeft gedaan? Het is niet goed, maar er zijn veel artiesten die dingen verzinnen. Hij heeft niemand vermoord, hij heeft zijn imago opgepoetst. Kennelijk was hij daar onzeker over."

Ondanks de ophef verandert er niets voor Martine. Ze hoopt vurig dat Dotan gewoon doorgaat met waar hij goed in is. Muziek maken. "Ik ben ook verdrietig voor hem en hoop dat hij er goed mee om kan gaan. Hij heeft excuses aangeboden, hij heeft ervan geleerd en verdient een kans. Hij raakt een bepaalde snaar waar veel mensen wat aan hebben."

Bekijk hier het hele gesprek met Dotan in RTL Late Night:

Dotan bood zijn excuses aan.

Miniatuurvoorbeeld

'Hij was beïnvloedbaar'

De 43-jarige Miri Grau uit Zandvoort is ook fan van Dotan. "Zijn teksten, zijn stem, alles aan hem is goed", zegt ze. "Ik had niet verwacht dat hij dit zou kunnen doen."

Wat er is gebeurd, noemt Miri 'heel dom'. "Vooral het gelogen verhaal over het kankerpatiëntje, dat is natuurlijk heel stom."

De Zandvoortse denk dat zijn promotieteam voor het grootste deel kwaad in de zin heeft gehad. "Ik denk dat hij erg beïnvloedbaar is geweest."

Boef is erger

"Zoals ik hem kan inschatten is het een hele lieve jongen. Ik vind het ook heel dapper dat hij zichzelf gisteren zo kwetsbaar heeft neergezet. Ik zie dat het hem veel pijn doet."

Miri vindt deze misser niet zo erg in vergelijking met de vrouwonvriendelijke uitspraken van rapper Boef, enkele maanden geleden. "Mijn zoontje van 13 is fan van Boef. Toen heb ik gezegd dat ik niet wilde dat hij nog naar hem zou luisteren. Er zijn zoveel artiesten die fouten maken, maar het wordt ze vergeven omdat ze goed zijn."

Meer op rtlnieuws.nl: