Nederland

Dominee preekt over onmacht na verlies kind; dag later verongelukt zijn dochter (14)

17 april 2018 13:09 Aangepast: 14 september 2018 14:50
Dominee Wijnand Zondag Beeld © Youtube

Het 14-jarige meisje dat gisteren omkwam nadat ze door een lijnbus werd aangereden, is de dochter van een gereformeerde dominee uit Woerden. Een dag voor het afschuwelijke ongeluk preekte de dominee nog over het verliezen van je kind: "Iets wat je nooit mee moet maken."

Zondag stelde dominee Wijnand Zondag in zijn kerk nog de vraag: "Kun je na het overlijden van je zoon of dochter zeggen: Uw wil geschiede?"

Hij verwees naar het plotselinge overlijden van de dochter van staatssecretaris Paul Blokhuis. Julia stierf op 18-jarige leeftijd plotseling aan een zeer zeldzame ziekte.

ZIE OOK: Staatssecretaris Blokhuis over overlijden dochter (18): 'We huilen om de haverklap'

'Dit wil je nooit meemaken'

"Dit onderwerp gaat over iets wat je nooit mee moet maken. Als ik denk aan mensen om me heen en ik zie wat die mee moeten maken, dan denk ik, wat heb ik te zeggen?"

"En dan zeggen uw wil geschiede, of denk aan onze staatssecretaris, die openhartig vertelde van zijn dochter. (...) In slechts enkele weken tijd is ze gestorven, en dan moet je je werk weer doen! 18 jaar was ze, daar ga je dan. Hij zegt, iedere minuut denk ik aan haar, en dan te zeggen: uw wil geschiede. Het zal je dochter maar zijn."

Fiets onder bus

De volgende dag krijgt Zondag zelf verschrikkelijk nieuws te verwerken. Zijn dochter Rhodé (14) kwam om bij ongeluk in het verkeer.

Rhodé zat in 2 vwo van het Driestar College in Gouda. Het meisje zat op de fiets toen ze door onbekende oorzaak onder een lijnbus terechtkwam. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen.​

Beluister een fragment uit de preek van de dominee: