Nederland

Beloningsbeleid Van Lanschot 'absurd' en 'niet goed voor vertrouwen'

16 april 2018 11:32 Aangepast: 16 april 2018 11:50
Het pand van Van Lanschot in Den Bosch. Beeld © ANP

De voorgenomen salarisverhoging voor de bankentop van Van Lanschot valt niet in goede aarde. Minister Wopke Hoekstra van Financiën zegt dat het 'niet bijdraagt aan het vertrouwen in de sector'. De PvdA wil opheldering over 'deze absurde verhoging'.

De top van de bank krijgt, als het aan de raad van commissarissen ligt, een verhoging van tussen de 20 en 25 procent. Dat blijkt uit de agendastukken die Van Lanschot vrijdag publiceerde in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering eind mei. De beloningen komen hierdoor uit op 1 miljoen tot 1,5 miljoen euro. 

Zie ook: Van Lanschot wil bankentop hoger belonen, 20 tot 25 procent meer

Hoekstra zegt dat 'forse salarisverhogingen niet bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de financiële sector'. Hij vindt dat banken moeten zorgen voor een 'maatschappelijk gedragen beloningsbeleid' en dat financiële bedrijven goed moeten beseffen dat ze een maatschappelijke functie hebben.  

'Absurde verhoging'

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt de voorgestelde verhoging voor de top van Van Lanschot 'absurd' en 'het zoveelste voorbeeld van bankiers die op de oude weg door willen'. Hij wil daarom opheldering van de minister. 

Hoewel de raad van commissarissen en de aandeelhouders over het beloningsbeleid van de bank gaan, zegt Hoekstra dat hij al werkt aan het aanscherpen van de beloningswetsgeving voor de financiële sector. "En over die maatregelen ga ik binnenkort met betrokkenen in gesprek."

Wettelijke maatregelen

De minister overweegt drie wettelijke maatregelen. Zo wil hij banken en bedrijven in de financiële sector verplichten om uit te leggen wat het maatschappelijke belang van het bedrijf is en hoe dat in verhouding staat tot de hoogte van de salarissen in het bedrijf.

Daarnaast wil Hoekstra kijken of het mogelijk is om topmensen te verplichten aandelen die ze krijgen een aantal jaren vast te houden. En tot slot wil hij de clawbackwetgeving uitbreiden. Het moet dan mogelijk worden om naast de bonus ook het vaste salaris terug te halen als een bank of verzekeraar staatssteun krijgt 

Vakbond FNV hekelt de 'nieuwe deuk in het imago van de financiële sector' en is' onaangenaam verrast met het nieuws dat wéér een financiële instelling de beloning van de top exorbitant verhoogt'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van