Nederland

OM eist 15 maanden in beroepszaak monstertruckdrama

17 april 2018 14:20 Aangepast: 17 april 2018 14:52
Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep vijftien maanden celstraf geëist tegen de 53-jarige Mario D., de chauffeur van de zogeheten monstertruck die op 28 september 2014 tijdens een evenement in Haaksbergen op het publiek inreed.

Het dramatische ongeval kostte drie mensen het leven. 23 mensen raakten gewond, veelal ernstig.

Rechtbank gaf ook vijftien maanden cel

De rechtbank legde D. in 2016 vijftien maanden celstraf op. Het OM had toen anderhalf jaar cel geëist. D. ging in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Hij vindt de straf te zwaar en meent dat het incident niet zijn schuld is. Volgens hem bleef het gas hangen. 

Het OM bestrijdt dat, onder meer op basis van bevindingen van deskundigen. Het ongeval is niet aan een technisch mankement maar aan fouten van D. te wijten, zegt het OM.

Psychische problemen

De aanklager wil ook dat D. vijf jaar lang een verbod krijgt om op te treden als professioneel stuntman. D. zei ter zitting dat hij zijn bedrijf inmiddels heeft opgedoekt. Het drama in Haaksbergen heeft bij hem geleid tot aanzienlijke psychische problemen.

Een aantal betrokkenen - mensen die gewond zijn geraakt dan wel een naaste zijn verloren - gaf in de rechtszaal te kennen dat zij er moeite mee hebben dat D. tegen zijn straf protesteert en hoger beroep heeft aangetekend. "Het had allang klaar kunnen zijn, voor hem en voor ons", aldus een van de nabestaanden in haar slachtofferverklaring. "Op deze manier blijft het een open wond."

 

 

Emotionele verklaringen in de rechtbank

Slachtoffers en nabestaanden van het monstertruckdrama in Haaksbergen lazen emotionele verklaringen voor bij de behandeling van de zaak in 2016.

De 5-jarige Tim kwam bij het ongeluk in Haaksbergen om het leven. Hij was samen met zijn zusje en moeder aan het kijken. Zijn vader deed het woord in de rechtbank. "Ik baal dat ik er niet bij was", vertelde hij, "ik voel me nog steeds een slechte vader." 

Zijn dochter raakte zwaargewond. "Wat we daar hebben gezien was de hel. Erger kan niet." Het gezin durft sinds het ongeluk nergens meer naar toe, uit angst dat er iets misgaat. De ouders van Tim kregen na zijn dood een tweeling. In plaats van blijdschap voelden ze schuld. Zijn dochter zei na de geboorte dat het 'gelukkig' een tweeling was. "Als er eentje doodgaat, hebben we er nog een, zei ze."

Meer op RTLNieuws.nl: 

`