Ga naar de inhoud
Nederland

Online-hulp erg effectief: 'Misschien had ik eerder over misbruik gepraat'

Anja Zandbergen werd jarenlang misbruikt.

Stel je hebt iets verschrikkelijks meegemaakt, maar erover praten durf je niet. Wat doe je dan? Sinds gisteren biedt Slachofferhulp een nieuw online-platform aan. Slachtoffers kunnen hier onder meer terecht voor ervaringsverhalen en zelfhulptools. Een goede stap, denkt psycholoog Matthijs Blankers.

"Met online-hulpverlening spreek je een groep aan die anders lang niet altijd de stap zou hebben genomen naar de reguliere hulpverlening", zegt Matthijs Blankers, die voor het Trimbos-instituut onderzoek doet naar eHealth. "Bij gevoelige kwesties, zoals een verslaving of trauma’s, kan online-hulpverlening erg effectief zijn. Zo'n manier van hulpverlening biedt anonimiteit en discretie. Veel mensen vinden het lastig om met gevoelige onderwerpen naar buiten te treden."

Agressieve man

Dat is ook de ervaring van Anja Zandbergen (51). Vanaf haar 7de werd ze misbruikt door haar biologische vader en later ook door haar pleegvader. Op haar 20ste durfde ze aangifte van haar pleegvader te doen.

Maar praten over wat haar echte vader haar had aangedaan, ging pas na zijn dood, vertelt ze. "Drie jaar geleden, op mijn 48ste, heb ik er voor het eerst mijn mond over opengetrokken. Ik was ontzettend bang voor hem; het was een agressieve man en hij bedreigde me."

Erg effectief

Uit onderzoek blijkt dat online-hulp erg effectief kan zijn. De meeste online-interventies richten zich op angst, verslaving en stemmingsstoornissen, zoals depressies, omdat dit de meest voorkomende ziektebeelden zijn. "De effectiviteit van de hulp hangt af van de intensiteit en of er een hulpverlener bij betrokken is", legt psycholoog Blankers uit. "Van online-therapie bij depressies waarbij ook een therapeut betrokken is, weten we bijvoorbeeld dat die net zo effectief is als groepstherapie."

Het voordeel van online-therapie zónder therapeut is dat je er een veel grotere groep mensen mee aanspreekt, omdat er geen limiet is aan het aantal mensen dat toegelaten kan worden. En ook door dit soort therapie verminderen de klachten, in tegenstelling tot wanneer er niets wordt gedaan. 

Niet alleen

Dat is dan ook precies het doel van Slachtofferhulp: een grotere groep mensen helpen. In 2017 hielpen ze bijna 200.000 slachtoffers van allerlei delicten, van fietsendiefstal tot moord, maar jaarlijks zijn het er bijna 4 miljoen. Samen met de slachtoffers is er nu gekeken naar wat de behoeften zijn, legt projectleider Evy Khouw uit.

"Al die behoeften hebben we in kaart gebracht en getest op de slachtoffers: slaan we de juiste toon aan? Voel je je aangesproken? De ervaringsverhalen van anderen bleken bijvoorbeeld erg belangrijk. Slachtoffers herkennen zich erin en worden zich bewust van hun situatie. Ze voelen hierdoor: ik ben niet alleen."

Maar een van de allerbelangrijkste behoeften van de slachtoffers is volgens Khouw dat het platform anoniem is en erg toegankelijk. "Je kunt bijvoorbeeld anoniem chatten met een hulpverlener. Vooral voor slachtoffers van seksueel misbruik voelt het heel veilig dat dit anoniem kan."

Misbruikverleden

Of Anja ook eerder over haar misbruikverleden was gaan praten, als het platform er toen al was geweest? "Poeh, dat is moeilijk te zeggen", verzucht ze. "Ik denk dat niemand me had kunnen bewegen te praten, maar als het anoniem was geweest, had ik het heel misschien wel gedurfd."

Anja hoopt in elk geval dat het platform andere slachtoffers tot praten kan bewegen. "Sinds mijn vader dood is en ik ben gaan praten, ben ik compleet veranderd. Het is natuurlijk een enorm cliché, maar praten werkt echt bevrijdend. Aan andere slachtoffers wil ik daarom zeggen: alsjeblieft, zoek hulp. Het is zo fijn te ervaren dat je niet alleen bent."

Meer op rtlnieuws.nl: