Ga naar de inhoud
Nederland

Door Nederland uitgezette Armina 'nu hoopje ellende'

De Armeense Armina met haar Nederlandse vriendin Esther.

Het gaat erg slecht met de Armeense Armina, de moeder die afgelopen zomer zonder haar twee kinderen ons land werd uitgezet. Dat zeggen bekenden van Armina die voor haar een inzamelingsactie zijn gestart. "Ze is een hoopje ellende, maar vertrouwt er nog altijd op dat ze met haar kinderen herenigd wordt." De rechter oordeelt daar deze maand over.

Afgelopen zomer werd de 37-jarige Armina ​Hambartsjumian zonder haar kinderen Nederland uitgezet om terug te keren naar Armenië. Haar Nederlandse vriendin Esther van Dijken, tevens actief PvdA-lid, uit het Groningse Winsum heeft haar onlangs bezocht in de Armeense hoofdstad Jerevan en is geschrokken van de omstandigheden waarin zij nu woont. "Ze zit in een klein kamertje midden in de stad. Ze heeft niets. Geen geld en geen werk." 

Van Dijken vervolgt: "Armina heeft daar geen netwerk en geen kennissen. Het enige wat ze doet, is een beetje schilderen." De Armeense mist volgens Van Dijken vooral haar kinderen. "Ze vindt het vreselijk dat ze haar kinderen al bijna negen maanden niet heeft gezien."

Miniatuurvoorbeeld
De flat waar Armina momenteel woont in Armenië. Foto: Esther van Dijken.

'Ze heeft niets'

Armina werd vorig jaar zomer landelijk nieuws nadat bekend werd dat ze zonder haar kinderen Howick (12) en Lily (11) werd uitgezet naar Armenië. Negen jaar lang had de moeder tevergeefs geprocedeerd om hier te blijven. Haar twee kinderen wonen momenteel in een Nederlands pleeggezin in de buurt van Amersfoort. Armina heeft wel het gezag over haar kinderen.

In een spoedprocedure oordeelde de rechter vorig jaar dat de vrouw in haar eentje mocht worden uitgezet als ze niet het logeeradres van haar kinderen vertelde. Het was volgens de rechter de eigen schuld van Armina dat het gezin zou worden opgesplitst. RTL Nieuws meldde eerder dat de moeder zeven procedures was gestart. Volgens de Nederlandse overheid is Armenië een veilig land om te wonen.

Rechtszaak

Advocaat Patricia Scholtes verdedigt het verblijf van de kinderen in Nederland. Vorige week was er een zitting waarin de tijdelijke ondertoezichtstelling van de twee kinderen centraal stond. "De vraag waar de rechter zich over buigt, is of de tijdelijke ondertoezichtstelling van de Howick en Lily hier in Nederland kan worden verlengd", zegt Scholtes. Als dat niet gebeurt, moeten ook de twee kinderen snel naar Armenië.

De insteek van de overheid is om de kinderen uit te zetten naar de moeder in Armenië, maar daar heeft de Raad voor de Kinderbescherming wel allerlei voorwaarden aan gesteld. Scholtes: "Armina wil dolgraag bij haar kinderen zijn, maar zit ook in een tweestrijd. Ze heeft hulp nodig en heeft nu nog lang niet alles op orde om voor haar kinderen te zorgen."  

Contact per telefoon

Volgens vriendin Van Dijken heeft Armina via de telefoon dagelijks contact met haar kinderen. "Ze vindt het verschrikkelijk dat ze zonder hen is." Waarom ze haar kinderen niet heeft meegenomen? Van Dijken: "Ze vond dat ze geen keuze had. Ze kan haar kinderen geen toekomst bieden in Armenië. Het is een grote ellende en nachtmerrie in Armenië." 

"De kinderen kunnen nu nog niet bij haar wonen. Ze kan nu nog niet goed voor ze zorgen, al wil ze wel graag haar kinderen bij zich hebben. Ze heeft hulp nodig." 

Miniatuurvoorbeeld
Armina met haar dochter Lily.

Inzamelingsactie

Vanwege de financiële problemen is Esther van Dijken een inzamelingsactie begonnen. "Ik gebruik het geld om Armina te onderhouden. Anders heeft ze niets." Volgens haar heeft de moeder psychologische problemen waarvoor ze behandeld moet worden. "Maar de hulp krijgt ze daar niet." Het merendeel van de Armeniërs wordt onderhouden door familieleden in het buitenland. De werkeloosheid is torenhoog. 

Waarom ze zich zo inzet voor het lot van de Armeense? "Mijn hart geeft me dit in. Ik vind dat Armina onterecht gescheiden is van haar kinderen, daarom help ik haar."

Dominee maakt zich zorgen

De Amersfoortse dominee Willem Jan Dekker hield eerder ook een inzamelingsactie voor de moeder. Armina was jarenlang lid van de Sint Joriskerk waar Dekker dominee is.

"Ik heb al maanden niets meer van Armina gehoord", zegt de dominee. "Dat is heel jammer en ingewikkeld." Volgens de dominee, die nog altijd zijdelings de ontwikkelingen rondom Armina volgt, is haar situatie 'onverminderd dramatisch'.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws / Floor Bremer en Agnes de Goede