Er rijden steeds meer klassieke auto's rond in Nederland. Het aantal nam in vier jaar tijd met bijna een kwart toe. Door de lage rente zijn oldtimers ook populair onder beleggers. "Je zegt tegen je vrouw: hier kun je plezier van hebben en het wordt nog meer waard ook."
In 2014 waren er 115.000 oldtimers in Nederland. Nu zijn dat er 141.000, een groei van 24 procent blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Driekwart van die auto's mag gewoon de weg op. De rest staat verplicht in de garage, omdat ze geschorst zijn. Dat gebeurt vooral om verzekerings- en APK-kosten uit te sparen.
Geen of nauwelijks wegenbelasting
Oldtimers die ouder zijn dan veertig jaar zijn volledig vrijgesteld van wegenbelasting. Dit geldt voor de meeste oldtimers, want de gemiddelde leeftijd is vijftig jaar. Voor wagens die nog niet zo oud zijn, maar wel gebouwd zijn voor 1988, geldt een overgangsregeling. Eigenaren hoeven maar een kwart van de normale wegenbelasting te betalen.
Je hebt dus weinig verplichte kosten voor een klassieke auto, maar des te meer plezier, vertelt handelaar Rutger Houtkamp. Hij koopt en verkoopt unieke exemplaren. Deze week is hij aanwezig op de grootste oldtimerbeurs van Europa.
Van vijf ton naar twee miljoen in twee jaar tijd
Daar komen veel liefhebbers, maar ook beleggers, weet hij. "Met een klassieke auto kun je een goede investering doen. Je zegt tegen je vrouw: hier kun je plezier van hebben en het wordt nog meer waard ook."
De laatste jaren leek er sprake van een hausse, vertelt collega-handelaar Alex von Mozer. Door de lage rente zoeken beleggers naar andere manier van rendement maken. Dat kon korte tijd bij klassieke auto's. Vooral klassieke Ferrari’s waren populair. "Er is een tijdje geweest dat de prijzen daarvan gigantisch stegen. Van vijf ton naar twee miljoen in twee jaar tijd."
Von Mozer vergelijkt die hausse met de bitcoin. De gigawinsten zorgden ervoor dat meer mensen een graantje probeerden mee te pikken. "Maar het lijkt er nu op dat beleggers uitstappen. De markt gaat weer terug naar de liefhebber."
Op het platteland zijn meer oldtimers dan in de stad. (bron: CBS)
Laat de auto geen stof happen
Die liefhebbers vinden het, net als de handelaren, belangrijk dat een klassieke auto ook gebruikt wordt. In de garage laten staan is zonde, zeggen zij. Von Mozer raadt mensen met een oldtimer dan ook aan om mee te doen aan rally's of races. "Ik probeer zelf bij goed weer met een oldtimer naar het werk te gaan."
Houtkamp: "We hebben hier auto’s staan van over de twee miljoen. Maar als ik in een simpele auto stap die maar 15.000 euro waard is en daarvan de motor start, is het nog steeds ontzettend leuk."
Volkswagen
Dat soort goedkopere oldtimers, zoals Volkswagen Kevers, verkoopt hij ook. Het CBS berekende dat de meeste oldtimers van dat Duitse automerk zijn. Ze zullen qua investering geen klapper opleveren, maar minder waard worden oldtimers eigenlijk nooit, mits ze in goede staat blijven.
Zo'n auto van 15.000 euro kan over vijf jaar zomaar het dubbele waard zijn, vertelt hij. Misschien geen miljoenenwinst, maar een prima rendement. "En je hoeft er tenminste niet zo voorzichtig mee te zijn."