Nederland

'Hoofdredacteur VICE ontslagen vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag'

17 april 2018 22:18 Aangepast: 17 april 2018 22:26
Casper Sikkema.

Het ontslag van hoofdredacteur Casper Sikkema van VICE heeft te maken met een incident van seksueel grensoverschrijdend gedrag in 2015, voordat hij in dienst trad bij VICE, en een optreden van Sikkema in De Wereld Draait Door. Dat zeggen bronnen tegen RTL Nieuws.

Toen het vrouwelijke slachtoffer eind 2017 het interview met Sikkema over de #MeToo beweging zag nam ze contact met hem op. Sikkema zou in een mail toe hebben gegeven dat hij te ver is gegaan.

Vrouwen intimideren

De vrouw vertelde het verhaal later tegen een VICE-medewerkster, die er afgelopen weekend mee naar de leiding van VICE ging. Daarop werd Sikkema ontslagen.

Niet zozeer vanwege dat incident, maar omdat de leiding van VICE Sikkema juist voor het bewuste DWDD interview op de man af had gevraagd of hij ooit vrouwen had geïntimideerd. Sikkema had destijds beweerd dat dat niet zo was.

Grensoverschrijdend gedrag werkvloer

Het interview bij DWDD ging over comedian Louis CK die onder vuur lag na #MeToo-onthullingen. Sikkema koos daar de kant van de vrouwen die door CK waren lastig gevallen. "Het is een teken dat we er klaar mee zijn. Met die mannen die misbruik maken van hun macht, of misbruik maken van hun situatie."

Maar volgens verschillende (oud-)medewerkers was er sprake van grensoverschrijdend gedrag van Sikkema op de werkvloer. Zo zou hij cocaïne hebben gebruikt, regelmatig ongepaste commentaren hebben gemaakt, en was hij handtastelijk bij vrouwelijke medewerkers en stagiaires.

Cultuur van angst

Volgens een oud-medewerker was er een 'cultuur van angst' op de redactie, waardoor deze voorvallen niet bij het management terecht kwamen. "Iedereen was bang voor zijn eigen positie, waardoor niemand durfde te praten."

Een huidige medewerker van VICE zegt dat Sikkema mensen opdracht gaf om te zwijgen over voorvallen op de redactie. "Maar nu wordt er onderling al veel meer gepraat. Ik denk dat de komende dagen meer vrouwen een klacht over hem gaan indienen."

De advocaat van Sikkema laat aan NRC Handelsblad weten dat haar cliënt erg geschrokken is. "Er is totaal geen sprake van ontoelaatbaar gedrag tijdens zijn tijd bij VICE. Dit is moedwillig zwartmaken van een hoofdredacteur die altijd goed gefunctioneerd heeft."

Reactie directeur VICE

Sikkema en zijn advocaat waren vanavond niet bereikbaar voor verder commentaar. Algemeen directeur van VICE Sjoerd Raaijmakers laat desgevraagd weten dat hij vanavond niet wil reageren. "We hebben alles gezegd wat we wilden vandaag. Het is nu laat, ik wil gaan slapen, morgen is er weer een nieuwe dag."

Het mediamerk VICE kampt al langer met verhalen over seksuele intimidatie. Eind vorig jaar berichtte de New York Times over een werkcultuur die 'vernederend en ongemakkelijk' was voor vrouwen. VICE bleek toen zeker vier keer een schikking te hebben getroffen met medewerkers die seksueel waren belaagd door collega’s.

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoofdredacteur Vice ontslagen vanwege 'ontoelaatbaar gedrag'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore