Ga naar de inhoud
Nederland

Bijna helft Nederlandse Facebookgebruikers overweegt account te verwijderen

Behoorlijk wat ondervraagde Facebookgebruikers zeggen te overwegen te stoppen. Beeld © iStock

Het misbruik van de persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers laat ook gebruikers in Nederland niet onberoerd. Bijna de helft van de Nederlandse Facebook-gebruikers overweegt hun account te verwijderen.

Dat blijkt uit een RTL Nieuws-enquête, uitgevoerd door DVJ Insights. In Nederland heb je 9,7 miljoen actieve Facebookgebruikers. Een actieve gebruiker van Facebook gebruikt de site maandelijks.

Geen vertrouwen

Uit de flitsenquête blijkt dat van de Facebookgebruikers die wij ondervroegen, ongeveer 1 procent de afgelopen twee weken is gestopt met de website. De meeste mensen zijn gestopt omdat ze Facebook niet meer vertrouwen. Zij zeggen dat dat komt omdat Facebook informatie van gebruikers verkoopt. Facebook zegt geen informatie van gebruikers aan adverteerders te verkopen, maar alleen advertenties te verkopen gericht op bepaalde groepen gebruikers.

ZIE OOK: Zo zie je of jouw Facebook-data zijn gelekt

8 procent van de ondervraagden zegt binnenkort met Facebook te gaan stoppen. En 40 procent overwéégt om de social media-site voorgoed vaarwel te zeggen.

Informatie misbruik

De onvrede over Facebook is ontstaan doordat het Britse databedrijf Cambridge Analytica mogelijk informatie van 87 miljoen Facebookgebruikers heeft misbruikt. Dat gebeurde onder meer voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump. In Nederland gaat het volgens het sociale netwerk om ruim 89.000 gebruikers.

ZIE OOK: Facebook schorst twee databedrijven om schending voorwaarden

Vandaag en morgen moet Facebookoprichter Mark Zuckerberg opdraven in het Amerikaanse Congres waar hij wordt ondervraagd over het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Zuckerberg heeft al excuses aangeboden en gezegd dat zijn onderneming bezig is met een enorme operatie om het geschonden vertrouwen in drie jaar tijd te herstellen.

Controleer je account

Facebook heeft een pagina gelanceerd waarmee je kunt controleren of jouw gegevens in de handen zijn gekomen van Cambridge Analytica. Controleer het hier.

De kortste weg naar een leven zonder Facebook:

Wat de reden ook is, je Facebook-account verwijderen is geen makkie. Het kan wel, maar het zit allemaal een beetje verstopt in de Facebook-menu's. In deze video tonen we je de kortste weg naar een leven zonder Facebook.