Nederland

Ombudsman wil dat Nederland kalifaatkinderen uit Syrië haalt

19 april 2018 05:28 Aangepast: 04 mei 2018 05:42
Een ontheemd kind in Raqqa. De Syrische stad werd in 2014 uitgeroepen tot hoofdstad van IS en in 2017 bevrijd. Beeld © AFP

Nederlandse kinderen die vastzitten in kampen in Syrië en Irak moeten worden opgehaald. Dat zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. "Deze kinderen zijn onschuldig. Ze mogen niet de dupe worden van de fouten van hun ouders."

In het strijdgebied in Syrië en Irak zitten 145 kinderen met de Nederlandse nationaliteit of kinderen die daarop aanspraak kunnen maken, blijkt uit de laatste cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)​.

Een deel van die kinderen zit vast in kampen in Noord-Syrië, onder gezag van de Koerdische militie Yekîneyên Parastina Gel (YPG). Meer dan de helft is jonger dan vier jaar.

"Verschillende bronnen geven aan dat deze kinderen verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt", zegt Kalverboer. Sommigen zijn blootgesteld aan wreedheden zoals publieke executies en lijfstraffen en hebben bombardementen meegemaakt. "Dingen die geen enkel kind zou moeten doorstaan. En ook in de kampen waar zij nu leven, zijn de omstandigheden slecht."

'Niets doen is onacceptabel'

Het zijn de ouders die de kinderen in gevaar hebben gebracht door naar het kalifaat af te reizen. Deze kinderen moeten daar niet de dupe van worden, stelt Kalverboer. Ze roept het kabinet op zijn verantwoordelijkheid te nemen: "Nederland moet alles doen wat in zijn macht ligt om deze kinderen terug te halen. Niets doen is onacceptabel en in strijd met het Kinderrechtenverdrag."

Kinderrechtenverdrag

Het Kinderrechtenverdrag heet officieel het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind', afgekort IVRK. Dit verdrag geldt voor alle kinderen die aanspraak (kunnen) maken op de Nederlandse nationaliteit.

In dit verdrag staat onder andere dat een kind 'het inherente recht' heeft op leven en ontwikkeling. Als ouders 'in gebreke blijven' moet de overheid 'passende bijstand verlenen'.

Beschermen tegen eigen ouders

Dat zou kunnen betekenen dat de kinderen gescheiden moeten worden van hun moeder. Dat mag volgens het verdrag alleen als dit in het belang van het kind noodzakelijk is.

Volgens de Kinderombudsvrouw is dat hier het geval. "Het valt ouders te verwijten dat zij hun kinderen blootstellen en hebben gesteld aan negatieve invloeden en hen in een schadelijke situatie hebben gebracht. De kinderen hebben hiervoor niet gekozen. Zij moeten mogelijk dus ook beschermd worden tegen hun eigen ouders."

Hoe terughalen?

De grote vraag is alleen: hóe haal je deze kinderen terug? Het kabinet ziet op dit moment geen mogelijkheden. "Op dit moment is het zo dat wij als Nederland geen mensen terughalen die zich in het strijdgebied bevinden", zei minister Grapperhaus van Justitie vorige week nog.

De situatie in het gebied zou te onveilig en instabiel zijn. Ook bestaat in de regio geen overheid waarmee Nederland diplomatieke banden heeft. Alleen moeders die met hun kinderen op eigen kracht een Nederlandse ambassade of consulaat bereiken, kunnen rekenen op hulp van de Nederlandse overheid. 

Miniatuurvoorbeeld

'Een schijnoplossing', noemt Kalverboer dat. In de praktijk is het volgens haar onmogelijk voor de vrouwen en kinderen om een Nederlandse post te bereiken. Zij wil dat er een eind komt aan die 'afwachtende houding'. "Deze kinderen zijn eerst in de steek gelaten door hun ouders en worden nu in de steek gelaten door de Nederlandse overheid. Ja, het is ingewikkeld, maar niets doen is onacceptabel." 

In Den Haag zien niet alle partijen de noodzaak in om kinderen terug te halen. Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 staan er open voor, maar de VVD is tegen, 'want dan komen de IS-ouders er achteraan', aldus een woordvoerster van de partij eerder dit jaar. "Willens en wetens kozen de ouders tegen Nederland, voor terreur. VVD wil de situatie van kinderen ter plaatse verbeteren via goede noodhulp", twitterde VVD-Kamerlid Bente Becker.

IS-kinderen gevangen in vluchtelingenkampen:

Eerdere video over IS-kinderen. Zo haalt Tsjetsjenië wel kinderen terug uit Syrië en Irak.

Als blijkt dat Nederland de kinderen niet zelfstandig kan terughalen, moet internationale samenwerking worden gezocht, vindt Kalverboer. Dit kan met landen die met dezelfde kwesties worstelen, zoals België, Zweden Frankrijk en Duitsland.

Het onderwerp moet volgens Kalverboer ook bij de Europese Unie en de Verenigde Naties op de agenda worden gezet. "Als ouders hun kinderen niet beschermen, móet de overheid dit doen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoessein uit Assendelft verloor gezin door IS: 'Ik ben alles kwijt'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`