Nederland

Leukemiepatiënt Oscar (23) overleden na lange zoektocht naar stamceldonor

16 maart 2018 14:37 Aangepast: 16 maart 2018 18:25
Oscar Westbroek Beeld © RTL Nieuws

Leukemiepatiënt Oscar Westbroek is vandaag op 23-jarige leeftijd overleden. Oscar was al ruim twee jaar lang op zoek naar een stamceldonor zodat zijn ziekte behandeld kon worden.

Marie Jose Westbroek, de moeder van Oscar, maakte zijn overlijden bekend in een bericht op Facebook. "En dan is het ineens afgelopen. Zo snel, maar gelukkig voor Oscar, nu rust", zegt ze. Ze vertelde begin deze maand nog aan RTL Nieuws dat haar zoon in het ziekenhuis lag en nu echt een stamceldonor nodig had.

Deels Indische afkomst

Afgelopen week zorgde een nieuwe oproep over zijn zoektocht naar een donor voor meer dan 7500 nieuwe aanmeldingen bij stamceldonorbank Matchis. Of daar een match bij zat voor Oscar, wiens zoektocht bemoeilijkt werd door zijn deels Indische afkomst, is nog niet duidelijk. 

Bij elke oproep van Oscar ontving de stichting tienduizenden nieuwe aanmeldingen en positieve aandacht. Directeur Jaap Dijkman benadrukt dit in een reactie op het nieuws. "Door zijn verhaal te vertellen, heeft hij heel veel betekend. Hij heeft mensenlevens gered."

Matchis huurde vorige week nog extra mensen in om alle aanmeldingen af te kunnen handelen. "Om de telefoontjes te kunnen beantwoorden en zo snel mogelijk alle testkits op te sturen", vertelde Dijkman toen. "We zetten echt alles op alles voor Oscar."  

Zo werkt stamceldonatie

Met stamcellen kunnen patiënten met leukemie en andere bloedziekten worden geholpen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Massale steun voor Oscar na oproep voor Indische stamceldonor: 'We zetten alles op alles'

`