Nederland

Bergman Klinieken snijdt in kosten en boekt na jaren weer winst

06 oktober 2016 10:13 Aangepast: 06 oktober 2016 13:54
Beeld © ANP

Na twee jaar met verliezen hebben de Bergman Klinieken weer zwarte cijfers geschreven. De grote keten van privéklinieken, die ook verzekerde zorg levert, boekte vorig jaar bijna één miljoen euro winst.

Dat blijkt uit de onlangs bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekening van Bergman Clinics bv. De zorginstelling wist naar eigen zeggen weer winst te boeken dankzij kostenbeheersing, waaronder personeelsreducties. Ook stopte de zorginstelling in 2015 met het doen van dure overnames.  "Voor 2016 verwachten wij een verdere verbetering van onze financiële resultaten", schrijft topman Bart Malenstein in het verslag. 

Omzet wegsluisen

Vorige week raakte Bergman Clinics in opspraak, omdat zij een van de zorginstellingen bleek te zijn die omzet uit verzekerde zorg wegsluizen naar een groep dochterbedrijfjes, die niet onder wettelijke financiële regels en het toezicht daarop vallen. Verzekerde zorg zijn medische behandelingen die worden vergoed door zorgverzekeraars. Zorg dus, waaraan iedereen via de verplichte zorgpremies meebetaalt.

Uit de jaarrekening blijkt dat Bergman Clinics vorig jaar een omzet van ruim 75 miljoen euro boekte. Daarvan is ruim twee derde (52 miljoen euro) afkomstig van verzekerde zorg. De zorginstelling boekt 23,5 miljoen euro omzet met onverzekerde zorg, als cosmetische chirurgie.

Kapitaalinjectie

De nettowinst van 908.000 euro volgt na twee verlieslatende jaren. In 2014 boekte Bergman Clinics een verlies van ruim 1,9 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg het verlies 136.000 euro. Door die negatieve resultaten had de zorginstelling begin dit jaar een kapitaalinjectie nodig. Daarbij staken investeerder Malsquare (de familie Malenstein en Jaap Maljers) en Rabobank voor 3 miljoen euro aan nieuwe leningen in het bedrijf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore