Nederland

Richelle was eerste 17-jarige Nederlander met rijbewijs: "Nog nooit ongeluk gehad"

15 maart 2018 15:04 Aangepast: 15 maart 2018 15:04
17-jarigen mogen vanaf vandaag hun rijbewijs halen. Beeld © ANP

De Limburgse Richelle (23) was zes jaar geleden de eerste 17-jarige in Nederland die haar rijbewijs haalde. "Ik had niet verwacht dat ik hem zo snel al binnen zou hebben."

Vandaag werd bekend dat de mogelijkheid voor 17-jarigen om het rijbewijs te halen definitief wordt ingevoerd na een proefperiode van zes jaar.

In 2011 kreeg Richelle de nationale media over zich heen toen bekend werd dat zij de primeur had. Maar daar hechtte ze niet veel waarde aan. Ze wilde gewoon snel het roze papiertje halen, waarvoor ze maar één poging nodig had. "Wij woonden toen best ver van alles af, dus bijvoorbeeld zelf naar school kunnen rijden was voor mij heel belangrijk. Ik had alleen niet verwacht dat ik mijn rijbewijs zo snel al binnen zou hebben, want ik moest alsnog tot m'n achttiende wachten tot ik alleen mocht rijden." 

Rijden onder begeleiding

Richelle legde al een week na haar zeventiende verjaardag haar examen af, dus ze moest bijna een vol jaar rijden onder begeleiding. In de meeste gevallen zat haar moeder in de passagiersstoel. "Dat voelde toch een beetje vreemd. Natuurlijk was ik gewend aan mijn rij-instructeur naast me, maar dit is toch iemand die dichtbij je staat die over je schouder meekijkt en je wijst op dingen die je anders of beter moet doen." 

Maar wat haar het meest is bijgebleven is de keer dat haar moeder haar uit de brand hielp. "Ik weet nog dat ik een keer helemaal in de paniek schoot toen de motor van mijn auto afsloeg. Ik kreeg hem niet meer aan de praat. Toen was ik superblij dat mijn moeder naast me zat en het met alle liefde voor me deed. Anders had ik het helemaal alleen moeten doen."

Miniatuurvoorbeeld

Eigen maniertjes

Richelle raadt elke 17-jarige aan om liever vroeger dan later hun rijbewijs te halen. Ze kijkt namelijk met warme gevoelens terug op een jaar vol ritjes met verschillende begeleiders. "Als mensen al zo lang hun rijbewijs hebben, dan hebben ze al hun eigen maniertjes ontwikkeld die misschien wel afwijken van hoe een rij-instructeur lesgeeft. Dat was voor mij heel leerzaam."

Waar ze op haar achttiende begon in een Suzuki Alto, rijdt ze nu in een strakke Seat Ibiza die ze vrijwel dagelijks gebruikt. "Omdat ik nog studeer, mag ik gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Maar waar ik woon in Limburg, zijn de aansluitingen niet zo goed."

Veilig rijden door veel oefenen

En dat alles zonder ongelukken of boetes. Richelle is een lichtend voorbeeld van wat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) afgelopen week over jonge bestuurders zei. "Veilig rijden vraagt veel oefenen. Deze jonge bestuurders gaan uiteindelijk met meer ervaring op pad, omdat ze onder begeleiding al veel gereden hebben", stelde van Nieuwenhuizen.

Maar verzekeraars lijken nog niet hierin te geloven. Slechts een op de vier autoverzekeraars accepteert automobilisten van 17 jaar voor een verzekering, meldt de Consumentenbond.

Richelle merkt zelf dat ook haar vrienden die op jonge leeftijd hun rijbewijs behaalden tot nu toe nog niet bij een ongeluk betrokken zijn geweest. "Dus de theorieën kloppen!", lacht ze. "Ik heb in ieder geval gelukkig nog nooit brokken gemaakt. Maar dat klop ik wel af." 

Meer op rtlnieuws.nl:

`