Nederland

'Huisarts kan werkdruk amper aan: haastwerk en kans op fouten'

15 maart 2018 14:00 Aangepast: 16 april 2018 18:04
Archieffoto

Twee op de drie huisartsen in Nederland vinden de werkdruk te hoog. Daardoor schieten belangrijke bijscholingen er steeds meer bij in en wordt de kans dat ze fouten maken groter.

Een kwart van de huisartsen zegt in het onderzoek, dat is uitgevoerd door Newcom Research, 'aan zijn taks' te zitten door de groeiende werkdruk. "Dat is niet goed voor een dokter, die altijd alert en aandachtig moet kunnen zijn", zegt huisartsenvereniging LHV.

Haastwerk en kans op fouten

Veel huisartsen krijgen volgens het onderzoek noodzakelijke werkzaamheden niet af binnen de reguliere werktijd. De LHV zegt dat het niet zo is dat artsen hun patiënten in de kou laten staan. "Maar ze geven zelf aan dat de te hoge werkdruk leidt tot haastwerk en kans op het maken van fouten. Daarnaast schieten dingen als vakliteratuur, organisatorische zaken en nascholing er steeds meer bij in."

Een belangrijke oorzaak van de hoge werkdruk is de vergrijzing, in combinatie met het overheidsbeleid om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Ouderen gaan relatief vaak naar de huisarts omdat ze vaker gezondheidsproblemen hebben. Daarnaast moeten huisartsen de laatste jaren steeds meer doen, omdat ze bijvoorbeeld (eenvoudige) ingrepen van ziekenhuizen overnemen.

Werkdruk hoogst in achterstandswijken

Volgens het onderzoeksbureau is de werkdruk bij huisartsen het hoogst in achterstandswijken. "Veel van hun patiënten hebben niet alleen werk- en inkomensproblemen, maar ook een slechte gezondheid."

De LHV zegt met alle zorgverzekeraars in gesprek te gaan om te kijken hoe huisartsen meer tijd kunnen krijgen voor hun patiënten. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1600 huisartsen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore