Ga naar de inhoud
Nederland

En de prijs voor slechtste politieke slogan 2018 gaat naar ...

Een verkiezingsbord op het Museumplein in Amsterdam. Beeld © ANP

'Zo Vrij! Als een aardbei.' Of de partij Vrij! uit Beverwijk hiermee de gemeenteraadsverkiezingen gaat winnen, moet nog blijken. De prijs voor slechtste politieke slogan kan lijsttrekker Kelly Uiterwijk in ieder geval in haar zak steken.

Ze is zelf blij met de prijs, net als haar mascotte (geen grap) Arie de Aardbei. Deze knuffel mocht tijdens campagnetijd mee op pad door Beverwijk en Wijk aan zee. Met verhalen over de mascotte stipt de partij op de website onderwerpen aan die het belangrijk vindt, zoals de zorg en het seniorenbeleid.

Miniatuurvoorbeeld

De keuze voor de aardbei is niet zo vreemd als je wellicht zou denken. Beverwijkers hebben als bijnaam 'aardbeien' en dat komt omdat de grond hier, na de drooglegging in de negentiende eeuw, een goede voedingsbodem bleek voor aardbeien. 

Top drie: bitterballen en cake

De verkiezing werd georganiseerd door het platform Slechte Slogans. Er werden 16.675 stemmen uitgebracht. Opvallend detail: de drie slechtste slogans hebben allemaal iets te maken met eten. 

1. Zo Vrij! als een aardbei! (Vrij! Beverwijk)

2. Minder belasting. Meer bitterballen! (VVD Delft)

3. Bedankt dat je naar me omcake. (CU Zwolle)

Wat deze slogans zo slecht maakt is dat sommige onbegrijpelijk zijn, terwijl andere juist voor de woordgrap gaan of kiezen voor zelfspot.

Initiatiefnemer en journaliste Tefke van Dijk legde eerder aan RTL Z uit: "Lokale partijen zijn meer uitgesproken, die zijn beter in de lokale kiezer benaderen. Landelijke slogans zijn wat algemener, dan weet je niet zo goed waar ze precies voor staan."

Om de overige pareltjes niet in de vergetelheid te doen raken; de rest van de top tien ziet er als volgt uit:

4.  Ga met D66 in (de)bad! (D66 Den Helder eo)

5.  Relax, kies Toine en betaal minder Tax! (Toine Aarts, Forum 040)

6.  Omdat u goed groenbeheer belangrijker vindt dan theatervoorstellingen. (SGP Zaltbommel)

7. ​ Voel de liberaal in je. (VVD Woerden/JOVD)

8. ​ Lekker door rijden. (VVD Nijmegen)

9. ​ Voor Elkaar en Morgen. (CDA Veere)

10. Niet kwatsen maar doen. (Voor Tilburg)