Nederland

Wéér een lerarenstaking: ouders verdeeld over acties

14 maart 2018 18:30 Aangepast: 14 maart 2018 18:49
Een leraar blaast op een toeter tijdens een mars van zo'n 20.000 leerkrachten in Amsterdam. Beeld © ANP

En weer waren veel scholen vandaag dicht. In het midden van Nederland staakten de leraren omdat ze meer salaris willen en een lagere werkdruk. Het is al de derde staking in nog geen half jaar. Ouders zijn verdeeld over weer een nieuwe staking. Zo'n tien procent vindt de acties onzin.

Dat blijkt uit een enquête van DVJ Insights (.xls) onder ouders van schoolgaande kinderen, die is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. 

​‘Ik merk dat het leraren allemaal te veel is’

Hoe lastig het ook is, ouders hebben veelal begrip voor de stakingen.

Ruim 50 procent steunt staking

De leraren staken omdat ze extra geld willen om de werkdruk te verminderen en de salarissen te verhogen. Over de werkdruk is er nu een akkoord, over salarissen nog niet. De leraren willen 900 miljoen euro, maar het kabinet biedt 270 miljoen. Daar zit nog een behoorlijk verschil tussen en dus werd er vandaag weer gestaakt. 

Uit het onderzoek blijkt dat net iets meer dan de helft (51 procent) van de ouders de stakers volledig steunt. Bijna 40 procent is het wel eens met de eis van de leraren, maar niet met het middel, de staking. Tien procent van de ouders vindt de staking onzin.

Dag vrij nemen

Voor veel ouders betekenen de acties dat ze zelf die dag niet kunnen werken. Bijna 40 procent geeft in de enquête aan dat één van de ouders een dag vrij neemt om voor de kinderen te kunnen zorgen.

Een kwart van de ouders zegt opvang te regelen bij vrienden of familie, ruim vijf procent laat zijn of haar kind alleen thuis en twee procent van de ouders neemt hun kind mee naar het werk.

Kinderen vinden de staking minder erg:

Kinderen vertelden in een reportage van begin dit jaar hoe zij over de stakingen denken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore