Nederland

Ollongren: toename taps geheime dienst valt wel mee

14 maart 2018 17:03 Aangepast: 14 maart 2018 17:25
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Beeld © anp

De flinke toename van het aantal taps van de geheime dienst in de afgelopen 15 jaar, valt eigenlijk best mee, vindt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ze denkt niet dat mensen door de cijfers tegen extra bevoegdheden voor de geheime diensten zullen stemmen in het referendum.

Uit de afluisterstatistieken die het kabinet voor het eerst openbaar heeft gemaakt, blijkt dat de geheime diensten AIVD en MIVD van 2002 tot 2017 vijf keer zoveel zijn gaan tappen. "Het gaat natuurlijk om best veel taps, maar verhoudingsgewijs is het eigenlijk relatief overzichtelijk'', vindt Ollongren. Het is ook nodig om die taps te gebruiken om de dreiging van jihadisten tegen te gaan, stelt ze. 

Goed dat mensen dit weten

Ze is niet bang voor nadelige gevolgen voor de referendumcampagne van het kabinet en vindt het juist "goed dat mensen weten dat het over dit soort aantallen gaat''. 

De afluisterstatistieken waren tot dusver geheim, maar het kabinet besloot ze onder druk van privacy-organisaties en na een tik op de vingers door de Raad van State toch openbaar te maken. Het gaat om telefoontaps, internettaps of microfoontaps. Het ministerie benadrukt dat het dus niet om het aantal verdachten gaat. 

Privacy

Het werk van de inlichtingendiensten ligt al onder een vergrootglas, omdat de kiezer zich woensdag kan uitspreken over een wet die de diensten meer bevoegdheden geeft. Tegenstanders vrezen voor de privacy.

De nieuwe aftapwet: wat er mee kan en wat er tegen is

Wat houdt de nieuwe aftapwet eigenlijk in? Bekijk hier de uitleg.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore