Nederland

Vrijspraak voor anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie

06 oktober 2016 14:37 Aangepast: 06 oktober 2016 14:43
Jerry Afriyie. Beeld © ANP

Jerry Afriyie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is in de rechtbank vrijgesproken van mishandeling van een agent tijdens een anti-Zwarte Piet-protest in 2014.

De rechter acht niet bewezen dat Jerry  bij die sinterklaasintocht in Gouda een agent heeft verwond en oordeelde dat de activist onterecht door politie is gearresteerd. Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete van 1.500 euro plus 1.250 euro smartengeld tegen Afriyie geëist, maar ook die eis verwierp de rechter, zo meldt de Volkskrant.

'Gewelddadige arrestatie'

Afriyie gelooft dat de agent hem ten onrechte in diskrediet probeerde te brengen. 'Dit waren geen agenten, dit waren sinterklaasliefhebbers'. Dat maak ik op uit het geweld waarmee zij mij arresteerden. Ze deden het met liefde. Het was duidelijk dat ze het niet tolereerden dat een zwarte man aan hun feest komt,' zei hij woensdag tegen de Volkskrant. 

De actie bij de landelijke intocht van 2014 in Gouda leidde tot negentig arrestaties, van zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Ook vorig jaar in Meppel waren er demonstraties, maar die verliepen vrij rustig.

'Respectvolle dialoog'

Eerder deze week riep een aantal organisaties die een rol spelen bij de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet roept op tot kalmte en een respectvolle dialoog over het onderwerp.  In de verklaring doen ze afstand van iedere vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie. ''We stellen het belang van het kind centraal. We streven er naar het een feest voor alle kinderen te laten zijn'', aldus de partijen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore