Nederland

VVD na dood van Ximena (19): Kans op misbruik zelfdodingspoeder groot

14 maart 2018 16:25 Aangepast: 14 maart 2018 17:02
Ximena Knol pleegde zelfmoord met het 'zelfmoordpoeder'. Beeld © RTL

De VVD zet grote vraagtekens bij de werkwijze van Coöperatie Laatste Wil. De kans op misbruik van het 'zelfmoordpoeder', waar de stichting sinds september reclame voor maakt, is volgens de partij groot.

De liberalen reageren op een uitzending van RTL Late Night van gisteren. Daarin zeiden de ouders van Ximena Knol dat ze boos zijn op de Coöperatie Laatste Wil. Hun tienerdochter beroofde zich drie weken geleden van het leven met een 'zelfmoordpoeder'.

PvdA: 'Reclame niet goed'

De PvdA vindt het 'reclame maken voor dit soort middelen niet goed', zegt Kamerlid Sharon Dijksma. "Men moet zich bewust zijn van de impact. Er is recht op zelfbeschikking, kunnen kiezen voor vrijwillig levenseinde is belangrijk, maar de maatschappelijke impact mag niet worden onderschat. Het is niet een 'experimenteer maar raak onderwerp'. 

"Ik kan me niet voorstellen wat je als ouder voelt wanneer een van je kinderen besluit om uit het leven te stappen," zegt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen. "Dat het makkelijker lijkt om zelfdodingspoeder te bemachtigen dan om passende hulp te krijgen vind ik onverteerbaar. Als een jonge vrouw last heeft van problemen en het leven niet meer ziet zitten moet de juiste hulp worden geboden."

Het is eenvoudig te vinden

De kans op misbruik van het gebruikte middel is groot, zegt Tellegen. "Hoewel de naam van het middel geheim is gehouden lijkt het eenvoudig te vinden. Het is niet ondenkbaar dat de Coöperatie Laatste Wil zelfdoding daarmee onbedoeld makkelijker maakt. Want hoe weet je zeker of iemand echt zelf tot de conclusie is gekomen dat zijn of haar leven voltooid is? Hoe voorkom je dat dit soort middelen op de verkeerde plek terecht komen? Dat ze worden gebruikt door mensen die eigenlijk hulp nodig hebben?"

Tegelijkertijd begrijp het Kamerlid 'heel goed dat er ook mensen zijn die weloverwogen en zonder dwang tot de conclusie kunnen komen dat hun leven voltooid is'. "We moeten blijven nadenken over hoe deze mensen waardig afscheid van het leven kunnen nemen. Maar dat mag er niet toe leiden dat mensen die hulp nodig hebben in plaats daarvan eenvoudig aan zelfdodingspoeder kunnen komen."

Onderzoek OM? 

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of het onderzoek gaat doen naar de dood van Ximena. Er wordt nog gewacht op de uitkomst van een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut. "Uit het onderzoek van het OM moet blijken of de wet hier overtreden is en wat we daaraan kunnen doen", zegt Tellegen. 

Het CDA en minister Hugo de Jonge willen op dit moment niet reageren op de zaak.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week
RTL Nieuws
`