Nederland

Ziekenhuizen vol door griep, Noord-Nederland lanceert beddenmeldpunt

14 maart 2018 15:30 Aangepast: 12 april 2018 07:30
Archieffoto. Beeld © anp

Ziekenhuizen in heel Nederland hebben te maken met grote capaciteitsproblemen door de aanhoudende griepgolf. Het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland heeft een meldpunt ingesteld om beschikbare ziekenhuisbedden in die regio in kaart te brengen.

In heel Nederland kampen ziekenhuizen met grote problemen rondom acute zorg. "Spoedeisende Hulpafdelingen van de ziekenhuizen stromen over en kondigen tijdelijke sluitingen af. Intensive Care bedden zijn nauwelijks nog beschikbaar", schrijft het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland op de website. Terwijl het aanbod van patiënten alleen maar toeneemt, is er ook minder personeel beschikbaar. 

Beddencapaciteit

Als maatregel heeft het zorgnetwerk een tijdelijk ‘regiopunt beddencapaciteit’ in het leven geroepen. Met dit overzicht kunnen ziekenhuizen snel bepalen waar patiënten terechtkunnen. Daarnaast kijken ziekenhuizen of het mogelijk is om mensen sneller naar huis te sturen om bedden vrij te maken. De ambulancezorg in Noord-Nederland onderzoekt de mogelijkheden om extra personele capaciteit vrij te maken voor de ziekenhuizen.

De griepepidemie in Nederland duurt al 13 weken, ruim een maand langer dan normaal. Daardoor liggen veel ziekenhuizen al weken overvol met grieppatiënten en ouderen met longontsteking.

Geen zin om griep te krijgen? Met deze tips maak je de kans op griep kleiner

Vijf tips om de kans dat je griep krijgt een stuk kleiner te maken.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws/ ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore