Nederland

MIVD-baas over aftapwet: 'In onschuldige burgers zijn we niet geïnteresseerd'

14 maart 2018 19:17 Aangepast: 14 maart 2018 22:48
Op 21 maart is ook het referendum over de aftapwet.

Tijdens de verkiezingen op 21 maart mogen we ook stemmen over de nieuwe aftapwet. We vroegen jullie welke vragen jullie hebben over de aftapwet en legden ze voor aan de baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) Onno Eichelsheim.

Joey Mansveld: Is het nu echt zo erg als de tegenstanders zeggen, dat de AIVD en de MIVD alle gegevens, ook van niet-verdachten, zomaar kunnen verzamelen?

Eichelsheim (foto): "We verzamelen geen gegevens van niet-verdachte mensen. Het gaan om informatie over militaire operaties en over tegenstanders. Onschuldige burgers zijn we niet in geïnteresseerd. Daarnaast verdwijnt 98 procent van de verzamelde informatie bij filtering. Dus het is absoluut niet zo erg als de tegenstanders beweren."

Miniatuurvoorbeeld

Michel van den Bos: Maakt het uit wat er gestemd wordt? Of is er al bepaald dat de wet doorgaat?

Eichelsheim: "De politiek neemt de uitslag van het referendum mee in haar beoordeling over de wet. Ik denk dat dat goed is."

ZIE OOK: Baas MIVD: nieuwe wet geheime diensten redt levens

Cas WegkampWaarom wil men niet meer gebruik maken van de huidige procedure?

Eichelsheim: "Gelukkig zijn hier nog geen aanslagen geweest. Maar veel belangrijke informatie verdwijnt van de ether en wordt gedeeld via de kabel. Wil je in de toekomst militairen beschermen, dan heb je deze wet nodig."

ZIE OOK: Wat staat er écht in de tapwet?

Cas Wegkamp: Waarom wil men af van enige vorm van controle hierop en acht men de privacy ondergeschikt?

Eichelsheim: "Nee. Deze wet noem ik een win-win-wet. We winnen aan de privacykant, want we krijgen meer waarborgen. En we winnen aan de andere kant, omdat we meer bevoegdheden krijgen."

Jeroen Paul: Bijna alles wat nu met terrorisme te maken had, viel al op. Al die mensen waren al bekend. Moet daarom alles nog makkelijker worden, of moet politie, justitie, AIVD en MIVD gewoon goed gaan werken en de mogelijkheden die zij nu hebben goed gaan gebruiken?

Eichelsheim: "De diensten doen op dit moment heel goed werk. Informatie moet je goed blijven beoordelen. Als je geen informatie hebt, dan kan je in elk geval niets. We moeten goed ons werk doen. Dat mag je ook van ons verwachten."

De nieuwe aftapwet, wat er mee kan en wat er tegen is:

Maar wat houdt die wet eigenlijk in? Waar mag de geheime dienst allemaal digitaal gaan meekijken? En wat is er zo tegen die wet dat daar een referendum voor nodig is?

Wil jij meedenken met onze redactie?

De vragen die in dit artikel beantwoord worden, zijn gesteld door lezers en kijkers in onze Connect-groep. In deze groep op Facebook kan je meedenken met onze redactie over onze verhalen. Aanmelden kan hier.​

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore