Nederland

​Vincent Icke over Hawking: 'Steve was heel bijzonder, met groot gevoel voor humor'

14 maart 2018 11:00 Aangepast: 14 maart 2018 13:26
Stephen Hawking tijdens een lezing in New York. Beeld © ANP

De Nederlandse hoogleraar Vincent Icke kende de wereldberoemde Britse natuurkundige Stephen Hawking die vandaag is overleden, persoonlijk. Beiden werkten bij het Institute for Astronomy in Cambridge. "Daar lopen veel van die valse academici rond", zegt Icke, "maar Steve was helemaal niet vals, het was een hele aardige vent."

De door de spierziekte ALS aan een rolstoel gebonden Stephen Hawking werd bekend vanwege zijn baanbrekende werk voor de wetenschap. Volgens hoogleraar theoretische sterrenkunde Icke (foto) heeft hij enorm veel betekend voor de wetenschap.

Miniatuurvoorbeeld

Zwarte gaten serieus nemen

"Hij was een van de allereersten die het bestaan van zwarte gaten serieus nam. Zwarte gaten waren voorspeld door Einsteins relativiteitstheorie. Maar heel veel natuurkundigen dachten: dat hoef je niet serieus te nemen, zulke gekke dingen komen in de natuur niet voor. Steve was een van de zeldzame mensen die dacht: misschien komt het wél voor in de natuur, laten we bekijken of we dat kunnen bestuderen. En dat heeft hij heel goed gedaan."

ZIE OOK: Natuurkundige Stephen Hawking (76) overleden

Hawking heeft het natuurkundig onderzoek ver vooruit gebracht, zegt Icke. "Tegenwoordig kunnen we die zwaartekrachtsgolven detecteren. Dat we die zwarte gaten eigenlijk kunnen 'zien' en ze tegen elkaar aan kunnen 'zien' botsen. Ik ben blij dat Steve die detectie van die golven nog heeft meegemaakt."

Aangezegde dood

De Britse onderzoeker is niet alleen een groot wetenschapper, maar heeft ook veel betekend voor het begrip van de natuurkunde bij het publiek, vindt Icke. "Hij heeft goede boeken geschreven voor een algemeen publiek. En hij heeft heel veel opgetreden, ondanks zijn ziekte. Stephen Hawking is daardoor een soort merknaam geworden.”

Hawking leed tientallen jaren aan de spierziekte ALS. De ziekte is dodelijk en Hawking was daardoor voor een groot deel verlamd. "Steve was, zelfs toen hij ALS had, een heel vrolijk iemand. Hij had een heel ironisch en diepvrolijk gevoel voor humor. Heel knap voor iemand die weet dat hij niet lang meer heeft te leven. Hij ging heel filosofisch om met zijn aandoening. Hoe gedraag je je ten aanzien van een aangezegde dood? Daar is hij heel dapper in geweest."

Briljante geest in verlamd lichaam: Stephen Hawking (76) overleden

Hawking leed aan de spierziekte ALS. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in een rolstoel, en sprak via een stemcomputer.

Kijk vanavond op RTL Z om 21.30 de Z Doc: Het wondere leven van Stephen Hawking.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore