Nederland

Burgemeester Voerendaal met vuurwapen bedreigd, minister ontzet

14 maart 2018 10:06 Aangepast: 14 maart 2018 10:16
Beeld © ANP

"Verschrikkelijk dat een burgemeester, iemand die zich 24/7 met hart en ziel inzet voor de inwoners van zijn gemeente, met zulke bedreigingen te maken krijgt." Dat zegt minister Kajsa Ollongren in reactie op de bedreiging van burgemeester Wil Houben van Voerendaal.

Houben werd bedreigd door een gemaskerde man met een handvuurwapen, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Meer details zijn niet bekendgemaakt. Later vandaag komt de gemeente met een verklaring.

'Geen persoonlijke vijanden'

In dagblad De Limburger zegt Houben dat hij ervan uitgaat dat de bedreiging 'op mij persoonlijk in mijn functie als burgemeester' is gericht. "Ik heb geen persoonlijke vijanden. De dader heeft waarschijnlijk een uur of twee staan wachten. Sporen wijzen daarop."

Volgens de krant is Houben in het buitengebied van Voerendaal bedreigd. De man zou de weg op zijn gestapt en een vuurwapen hebben gericht toen de burgemeester aan kwam rijden. De burgemeester kon met zijn auto wegvluchten.

Ook bedreiging tegen wethouder

Waarom Houben werd bedreigd, is niet duidelijk. Wie de bedreiger is, ook niet. In juni vorig jaar was wethouder Patrick Leunissen van Voerendaal doelwit. Zijn auto brandde uit. De politie zei toen uit te gaan van brandstichting.

Ook de woning van de wethouder liep brandschade op. Houben zei toen er ernstig rekening mee te houden dat het ging om een gerichte actie tegen het gemeentebestuur.

`