Nederland

14 patiënten overleden bij kankeronderzoek AMC, inspectie wist van niets

14 maart 2018 09:19 Aangepast: 14 maart 2018 11:01

Een studie naar galwegkanker onder leiding van het AMC in Amsterdam is afgebroken omdat tijdens het onderzoek veertien van de 54 deelnemers zijn overleden. De sterfgevallen zijn niet doorgegeven aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Dat meldt het AD. Het onderzoek werd tussen 2013 en 2016 gedaan onder kankerpatiënten die wachtten op een leveroperatie. Bij het onderzoek werden twee methoden bekeken om overtollig gal uit de lever af te voeren.

Ontzettend verbaasd

Bij de ene methode stierven drie patiënten, bij de andere elf. "Toen we het grote aantal sterfgevallen bij de ene methode zagen, waren we ontzettend verbaasd en hebben we het onderzoek stopgezet", zegt professor Thomas van Gulik van het AMC in het AD.

De sterfgevallen zijn niet doorgegeven aan de inspectie. Dat zou wel het geval moeten zijn bij calamiteiten. Een woordvoerder van de inspectie zegt in het AD nog te weinig informatie te hebben om in te schatten of dat bij deze gevallen wel had moeten gebeuren.

Patiëntenfederatie: 'Treurig en verbazingwekkend'

De Patiëntenfederatie Nederland vindt het 'treurig en verbazingwekkend' dat het AMC in Amsterdam de inspectie niet op de hoogte heeft gebracht.

"Als er veertien van de 54 deelnemers zijn overleden dan denken wij niet dat dit toeval is, dan is er sprake van een calamiteit. En daar moet melding van gemaakt worden", zegt een woordvoerder.

Wat kanker doet in een lichaam:

Het is doodsoorzaak nummer één: kanker. Vooral borst-, prostaat- en darmkanker komen veel voor. Gelukkig kunnen veel vormen ook al genezen worden. Maar wat is het eigenlijk? Wat doet kanker in een lichaam?
`