Ga naar de inhoud
Nederland

Ouders overleden Ximena (19) woest over 'reclame zelfmoordpoeder'

Ximena Knol Beeld © RTL

De ouders van Ximena Knol zijn boos op de Coöperatie Laatste Wil. Hun tienerdochter beroofde zich drie weken geleden van het leven met een 'zelfmoordpoeder' waar de stichting sinds september reclame voor maakt. "Met de informatie die zij hebben gegeven, is op internet heel makkelijk te vinden wat het middel is", zegt vader Randy.

Levenseinde-terroristen, noemt Randy de mensen achter Corporatie Laatste Wil. "Waar de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde nog met levenseinde-consulenten werkt, daar zie je dat Laatste Wil zich heel radicaal opstelt. In mijn ogen zijn het gewoon levenseinde-terroristen. Het doel heiligt de middelen. Dat moet gestopt worden."

Dochter Ximena van Randy en Caroline Knol pleegde zelfmoord met 'zelfdodingspoeder'

De ouders van Ximena zijn verbaasd en boos op de Coöperatie Laatste Wil (CLW) die op televisie 'promotie' maakt voor zelfdodingspoeder.

Het middel waarmee Ximena zelfmoord pleegde is heel makkelijk verkrijgbaar. Ximena vertelde dat ze het nodig had voor een schoolopdracht. Ze overleed op 22 februari. Middenin de nacht stuurde ze nog een bericht naar haar psycholoog waarin ze schreef dat ze een middel had ingenomen dat 'snel en pijnloos' is. De volgende dag werd Ximena dood aangetroffen in haar bed. Behalve acht afscheidsbrieven, werd ook het bewuste middel aangetroffen.

Makkelijk verkrijgbaar

Volgens haar vader maakt Laatste Wil het wanhopige mensen te makkelijk om zelfmoord te plegen, ook al moeten leden minstens een halfjaar lid zijn voordat ze naam van het middel krijgen. Laatste Wil omschrijft het poeder namelijk wel. "Ze noemen de naam van het middel niet, maar als ik hier praat over iets dat geel en krom is dat je moet schillen voor je het kan eten, zal iedereen begrijpen dat ik het niet over een appel heb."

Haar moeder typeerde Ximena in RTL Late Night als een 'heel lief en sociaal' meisje. Ze had een persoonlijkheidsstoornis ontwikkeld als gevolg van seksueel misbruik. "Ze was daarvoor in behandeling en kreeg de nodige hulp. Als ouders wisten we niet dat ze een einde aan haar leven wilde maken."

Ximena werd slechts 19 jaar oud.

Ontzettend triest

Laatste Wil ontkent in een reactie aan RTL Nieuws dat de naam van het middel van hen afkomstig is. Nog geen van hun 22.000 leden heeft informatie over het poeder ontvangen, zegt een woordvoerster. "We hebben nooit informatie gegeven over de naam. Niet omdat we die per se geheim willen houden, maar omdat we ons verantwoordelijk zouden voelen voor de schadelijke hoeveelheid restgif die in de samenleving terecht zou komen."

Laatste Wil noemt het 'ontzettend triest voor haar ouders en Ximena dat zo'n jong leven eindigt'. "Maar Ximena was een 19-jarige volwassen vrouw en heeft gekozen voor een humaan middel."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week
Bron: RTL Nieuws