Ga naar de inhoud
Nederland

Mark Rutte als leraar: 'Hij is grappig, beetje streng en neemt nooit zijn telefoon op'

Een klein beetje streng, grappig en lekker casual met een broek die soms aan de korte kant is. Mark Rutte is naast premier ook leraar. "Hij doet heel gewoon en eet in de kantine", vertellen leerlingen en leraren in de week dat het onderwijs centraal staat. "Als Asscher belt tijdens de les, neemt hij niet op."

Jasper Mes kreeg kreeg als brugklasleerling maatschappijleer van Mark Rutte. "Hij is heel gewoon", vertelt de scholier. "De meester gedraagt zich niet als premier. Hij is echt gewoon leraar."

Als kinderen niet goed opletten treedt Rutte op. En ja; ook bij meester Rutte zitten kinderen weleens te klieren. Jasper vervolgt: "Ik vind het best knap dat meester Mark dit doet. Ik kan niet begrijpen dat hij daar tijd voor heeft."

Negen jaar voor de klas

Deze week staat het onderwijs centraal: het is Nationale Onderwijsweek. Rutte ging negen jaar geleden bewust voor de klas staan. Zelf studeerde Rutte geschiedenis, dus de keuze voor maatschappijleer is niet gek. 

Voormalig Kamerlid Kars Veling was schooldirecteur van het Johan de Witt toen Mark Rutte, destijds collega-Kamerlid, daar begon als leraar. "Rutte vond het leuk om les te geven. Hij wilde contact houden met de echte wereld. Daarom vroeg hij mij of hij één keer in de week voor de klas mocht gaan staan. Ik vond het een goed idee."

Les maatschappijleer

Tot de op dag van vandaag gaat Rutte iedere donderdagochtend naar het Johan de Witt vmbo'ers maatschappijleer te geven. Omdat Rutte niet bevoegd is als leraar, werkt hij samen met een andere docent.

Oud-directeur Veling weet dat hij de lessen heel serieus neemt. "Hij bereidt zijn lessen thuis goed voor. Rutte wil de leerlingen echt iets bijbrengen. Examens en toetsen neemt hij niet af en ook oudergesprekken slaat hij over. Daar heeft hij geen tijd voor en dat nemen collega's van hem over."

In het schoolgebouw is Rutte leraar en geen politicus, vinden leraren en leerlingen. "Hij zit gewoon in de kantine en lerarenkamer voor een kopje koffie. Of een broodje kaas. Hij kleedt zich ook heel gewoon. Geen pak of stropdas, maar een gewone blouse en een broek die soms aan de korte kant is."

Even wennen

Toch is het in het begin even wennen voor leerlingen als Mark Rutte het klaslokaal binnenwandelt. Piet Eversdijk, zelf leraar geschiedenis op de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren, woonde ook weleens een les bij met Mark Rutte. "In het begin zijn leerlingen even gespannen. Maar omdat hij heel erg de taal van de leerlingen spreekt, is iedereen zó vergeten dat hij premier is. Ze stellen gewoon de vragen die ze bij andere leraren ook stellen."

Eversdijk weet nog dat tijdens een les de telefoon van Rutte afging. "Het was Lodewijk Asscher. Het had spoed, er was gedoe in Brussel. Maar Mark zei dat hij geen tijd had. Hij zou na de les terugbellen. De les ging voor."

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede