Ga naar de inhoud
Nederland

Kamer eist opheldering van minister over onveilige uitslag verkiezingen

Minister Ollongren Beeld © ANP

De Tweede Kamer eist opheldering van minister Kajsa Ollongren nu IT-experts waarschuwen dat de uitslag van de komende gemeenteraadsverkiezingen niet veilig is. Regeringspartij CDA wil nog voor het weekend tekst en uitleg van de minister.

"Het is onbestaanbaar dat de software een jaar na dato nog steeds niet goed beveiligd is," zegt CDA-Kamerlid Harry van der Molen. "Het beeld dat nu wordt geschetst onderstreept de zorgen die wij al langer hadden. Graag horen wij in hoeverre dit beeld klopt. De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Voor het CDA is het belangrijk dat iedere stem ook daadwerkelijk telt."

Veiligheidsmaatregelen teruggedraaid

RTL Nieuws meldde vanavond dat het ministerie van Binnenlandse Zaken stilzwijgend belangrijke veiligheidsmaatregelen rond de verkiezingen heeft teruggedraaid. Het gaat om maatregelen die vorig jaar werden genomen, nadat uit onderzoek van RTL Nieuws was gebleken dat de software waarmee stemmen worden opgeteld vol lekken zat. Hackers hebben door de onveilige software de mogelijkheid om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Dit is er aan de hand:

Verslaggever Koen de Regt legt uit waarom de software onveilig is.

Niet alleen het CDA is bezorgd. Ook GroenLinks, SP en D66 willen opheldering. "Voor het vertrouwen van de kiezers in de democratie is het van het grootste belang dat de verkiezingsuitslag op een eerlijk en veilige manier wordt vastgesteld," laat Nevin Özütok van GroenLinks weten. 

SP-Kamerlid Ronald van Raak: "Democratie gaat om vertrouwen. We hebben in het verleden niet voor niets ingegrepen en verregaande maatregelen genomen om elke mogelijkheid van hacken en manipuleren van de uitslag te voorkomen. Het is niet goed dat de minister maatregelen terugdraait, zonder de Tweede Kamer daarover te informeren." 

Zorgen serieus nemen

D66-Kamerlid Kees Verhoeven zegt dat zijn partij de zorgen van de IT-experts serieus neemt. Het zou volgens hem 'goed zijn als de minister regeert op hun belangrijkste zorgen'. "Elk risico op manipulatie moet worden weggenomen. Veilige verkiezingen zijn in ieders belang dus moeten we het zekere voor het onzekere nemen." 

VVD-Kamerlid Sven Koopmans 'vertrouwt erop dat hij de minister goed zorg draagt voor de betrouwbaarheid van de verkiezingen'. "Wel moeten we het systeem verder moderniseren zodat we op termijn elektronisch kunnen stemmen. Uiteraard moet daarvoor de veiligheid onbetwijfeld zijn."

Het ministerie liet eerder aan RTL Nieuws weten dat bij de verkiezingen 'controle achteraf' mogelijk wordt gemaakt. Mensen die de uitslag willen controleren, krijgen de mogelijkheid om documenten en bestanden na afloop van de verkiezingen op te vragen. Bij het invoeren van de aantallen zijn nog steeds minstens twee personen aanwezig.

Meer op rtlnieuws.nl:
Column Bart van den Berg: Ongenode gasten