Ga naar de inhoud
Nederland

Minister: Personeelstekort in zorg moet naar nul

Beeld © ANP

Er werken nu al te weinig mensen in de zorg, en als er niets gebeurt loopt dat tekort alarmerend hoog op. Dat is onacceptabel, vindt minister Hugo de Jonge. Hij lanceert morgen een actieplan. Doel? Het personeelstekort helemaal terugdringen in 2022.

Uitkeringsinstantie UWV sloeg gisteren nog alarm: het aantal vacatures in de zorg waar geen geschikte kandidaat voor is te vinden groeit hard dit jaar. Bij zorginstellingen had de helft vorig jaar problemen om vacatures in te vullen, in ziekenhuizen en instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg lag dat percentage zelfs rond de 80.

'Dat ga je merken'

Minister De Jonge erkent dat het personeeltekort groot is. "Als we niets doen, dan hebben we straks een tekort van 125.000 mensen in de zorg. Er werken nu 1,2 miljoen mensen in de zorg. Dat zou betekenen dat 1 op 10 plekken niet is vervuld. Dat ga je echt merken. Dat kunnen we ons niet veroorloven."  

De Jonge wil allereerst meer 'mensen verleiden om in de zorg te gaan werken'. Het gaat hem dan om meer nieuwe zorgstudenten en zij-instromers. Ook moet zorgpersoneel makkelijker meer uren kunnen gaan werken, als ze dat willen. 

320 miljoen euro

De minister trekt 320 miljoen uit voor 28 regionale actieplannen. In die regionale overleggen, waar onder meer werkgevers en onderwijsinstellingen in vertegenwoordigd zijn, moet per regio een aanpak ontwikkeld worden, zegt De Jonge. "De kern van de aanpak zit in de regio. Per regio verschilt de opdracht en de aanpak."

Een hoger salaris geven aan zorgmedewerkers, is volgens De Jonge niet nodig. "In de zorg- daar is weleens een misverstand over- is de afgelopen jaren gewone een normale loonontwikkeling geweest en dat zal de komende jaren zo blijven." 

De Jonge is 'erg hoopvol' zegt dat zijn aanpak slaagt. "Het moet lukken. Dat grote tekort van 125.000 mensen, dat moeten we willen afwenden." 

Waarom de werkdruk in de zorg zo hoog is

Uit onze serie 'Lieve Premier' van vorig jaar: de helft van het zorgpersoneel heeft last van hoge werkdruk.

Meer op rtlnieuws.nl: