Nederland

Zeehonden meer met rust laten? 'Dat slaat helemaal nergens op'

13 maart 2018 17:13 Aangepast: 13 maart 2018 17:39
Lenie 't Hart (rechts) na vrijlating zeehonden. Beeld © ANP

​Het gaat zo goed met de zeehond, dat opvangcentra veel minder zeehonden moeten opnemen. Dat vindt een wetenschappelijke adviescommissie. Dierenactiviste Lenie 't Hart vindt het advies onzin. "Een dier in nood moet je helpen."

Lenie 't Hart werkte tot 2014 bij zeehondencrèche Pieterburen en is oprichter van het Lenie 't Hart Zeehondenfonds. Ze haalt hard uit naar het adviesrapport van de Wetenschappelijke Adviescommissie Zeehondenopvang. Die commissie oordeelt dat er veel minder dieren moeten worden opgenomen en dat opvang zelfs negatieve effecten kan hebben.

ZIE OOK: Advies: stop opvang van elke zeehond in problemen, laat natuur z'n gang gaan

"Dat slaat helemaal nergens op", zegt Lenie 't Hart. "Een dier in nood moet je helpen, dat staat zelfs in de wet. Dat heeft te maken met de zorgplicht, de zorg voor een dier. Een dier dat is aangespoeld, wil overleven. Punt."

Huilers

De adviescommissie wil dat er bij jonge alleengelaten zeehonden, de zogenoemde huilers, 24 uur wordt gewacht voordat ze van het strand worden weggehaald. Deze zeehonden zijn niet altijd zielig en moeten met rust worden gelaten, stelt het rapport.

Lenie 't Hart is het hier niet mee eens. "Je kunt niet zeggen: een dier moet je 24 uur laten liggen op het strand. Je moet kijken naar om wat voor soort zeehond het gaat. Grijze zeehonden laten hun kind weleens alleen, een gewone zeehond doet dat niet. Als zo'n zeehond dus alleen ligt, is er hartstikke iets mis. Als je die 24 uur laat liggen, gaat-ie dood."

'Oostvaardersplassen-mentaliteit'

De dierenactiviste noemt de houding van de onderzoekers een 'Oostvaardersplassen-mentaliteit', doelend op Staatsbosbeheer die de dieren bij de Oostvaardersplassen aanvankelijk niet wilde bijvoeren. "Op deze manier kweek je onverschilligheid naar dieren toe, maar je moet dieren niet laten creperen. Als er een egeltje in nood is, kun je zeggen: er zijn al zo veel egeltjes. Maar voor dat ene egeltje is het wel van belang dat hij blijft leven. Je moet met liefde naar dieren kijken en niet met de blik: er zijn er al genoeg."

De opvangcentra voor zeehonden kunnen zich wel vinden in het advies dat er minder zeehonden moeten worden opgenomen. "We zijn heel blij met het rapport", zegt Karola van der Velde van A Seal. "We moeten kritisch zijn over welke dieren we opvangen. Meer observatie en onderzoek is goed, zodat er bij elk dier kan worden gekeken naar wat er nodig is om het te redden."

Ook Guus Schweigmann van Zeehondenopvang Terschelling kan zich in grote lijnen vinden in het rapport. "We werken eigenlijk al volgens dit advies, alleen nu is het wat meer wetenschappelijk onderbouwd. Het is een fabel dat we op zeehonden jagen of ze allemaal opvangen, want dat kost veel geld. Iedereen is al heel voorzichtig."

Zeehonden gestrest door te veel boten op de Waddenzee: 

Het is druk op de Waddenzee en daar hebben de zeehonden last van.

Meer op rtlnieuws.nl:
Albino-zeehond gevonden in Noordwijk: 'We stonden wel even te kijken van haar ogen'

`