Nederland

Advies: stop opvang van elke zeehond in problemen, laat natuur z'n gang gaan

13 maart 2018 14:00 Aangepast: 12 april 2018 06:30
Een opgevangen zeehond.

Er moeten veel minder zeehonden worden opgevangen en we moeten de natuur meer z'n gang laten gaan. Ook moeten de vijf Nederlandse zeehondenopvanglocaties veel professioneler worden. Dat staat in een rapport van de Wetenschappelijk Adviescommissie Zeehondenopvang.

'Laat de zeehond met rust' moet het uitgangspunt worden van het beleid. Het publiek moet met een speciaal zeehondenakkoord daarover worden voorgelicht. Zo zijn jonge alleengelaten zeehondjes, zogeheten huilers, niet altijd zielig zijn en moeten ze met rust worden gelaten.

Speciale zeehondenbeschermers moeten in de toekomst beoordelen welke dieren wel en niet worden opgevangen.

Huilers

De onderzoekers zien sinds 1980 een flinke toename van grijze en de gewone zeehonden in de Nederlandse zee. Het aantal opgevangen huilers neemt ook toe.

Ze bevelen aan om die dieren anders te behandelen. Zo moet er in elk geval 24 uur worden gewacht met het weghalen van huilers. Jonge zeehonden die in nood zijn in de zee moeten niet meer aan land worden gebracht. Natuurlijke selectie moet daar zijn gang kunnen gaan.

ZIE OOK: Huilende zeehondjes zijn niet zo zielig als we denken

'Mijn hart zegt: redden die beestjes'

Bezoekers van Ecomare vinden het zielig om te stoppen met de opvang.

Onprofessionele zeehondenopvang

Ook moeten de vijf Nederlandse opvanglocaties stoppen met zeehonden die besmet zijn met de longworm. Diezelfde opvanglocaties moeten sowieso professioneler gaan werken. Volgens de onderzoekers werken ze op dit moment niet goed samen en zijn hun methodes zwak wetenschappelijk onderbouwd. De overheid moet volgens de onderzoekers zorgen dat het nieuwe beleid wordt uitgevoerd.

Zeehonden gestrest door te veel boten op de Waddenzee: 

Het is druk op de Waddenzee en daar hebben de zeehonden last van.

Meer op rtlnieuws.nl:
Albino-zeehond gevonden in Noordwijk: 'We stonden wel even te kijken van haar ogen'

RTL Nieuws