Nederland

Nick redde jongen uit vijver, maar miste AED: 'Nu heb ik er zelf eentje'

13 maart 2018 11:41 Aangepast: 08 april 2018 11:31
Nick Ebbers Beeld © EIGEN FOTO

"Waar is de AED?" Het schoot een paar maanden geleden door het hoofd van Nick Ebbers, nadat hij een 6-jarige jongen uit de vijver voor zijn huis in Arnhem had gered. Er was er niet eentje voor het grijpen. Daarom zorgde Nick ervoor dat hij voortaan z'n eigen AED heeft.

Terug naar zaterdag 19 augustus. Het begon toen de buren van Nick 'iets vreemds' in de vijver voor hun huis zagen. Een jongen met autisme was in de vijver gesprongen en tijdens het zwemmen onderkoeld geraakt. Hij lag al twee uur in de vijver en kon zijn hoofd maar nèt boven water houden. Een stap verder en hij zou onder water zakken.

Handig hulpmiddel

Nick en zijn buren aarzelden geen moment en brachten de jongen terug aan de kant. "Maar toen we hem op het droge hadden, draaiden zijn ogen weg. Hij was vermoedelijk in shock, maar hoefde gelukkig niet gereanimeerd te worden. Daar maakten we ons op dat moment wel grote zorgen over. Een AED was op dat moment een handig hulpmiddel geweest. Zo'n apparaat geeft heel precies aan óf en wát er moet gebeuren. Een AED is idiot proof."

Maar ja, de dichtstbijzijnde supermarkt met zo'n apparaat was te ver weg en de school op zaterdag natuurlijk gesloten. "Dus ook al hangen AEDs in openbare gebouwen, dan nog kun je er vaak gewoon niet bij. Dat was voor mij de aanleiding om in actie te komen", zegt Nick.

Tekst gaat verder onder de video

'Niet zo moeilijk als je denkt': zo red je levens met een AED

Dit is hoe je een AED (automatische externe defibrillator) gebruikt.

Dankzij een initiatief van de Hartstichting in samenwerking met Philips kunnen buurten zich aanmelden op de website Buurtaed.nl. Via die website kunnen ze door middel van crowdfunding geld inzamelen voor een AED. Zo'n apparaat kost dan nog 'maar' 1600 euro.

ZIE OOK: Weinig Nederlanders zonder EHBO-diploma bereid om AED te gebruiken

Nick kreeg het benodigde geld bijeen dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Arnhem. En hij werkt voor Philips waar medewerkers worden gestimuleerd om deel te nemen. Vanuit zijn ervaring met de 6-jarige jongen besloot Nick dat hij dat wilde.

'Systeem nog niet perfect'

"De AED komt aan mijn voordeur te hangen in een hufterproof kast. Alle hulpverleners in de wijk Malburgen-West krijgen de pincode om de kast te openen in geval van nood. En inderdaad, dat systeem is nog niet perfect. Ik zou ook veel liever een AED in de buurt hebben zonder slot, maar dat is in de achterstandswijk waar ik woon niet te doen."

ZIE OOK: Patrick wist niets van EHBO, maar redde met een AED een leven

Met het onderkoelde jongetje kwam alles goed. Na zes lange minuten wachten arriveerde de ambulance. "Het waren slechts zes minuten, maar het duurde zo ontzettend lang. Als je met zo'n kindje in je armen zit, dan is dat heel spannend. En dan moet ik er nog niet aan denken hoe het voor hem is geweest om zo lang in het koude water te liggen." De jongen herstelde uiteindelijk in het ziekenhuis.

AED 'essentieel' 

Het incident heeft voor Nick bewezen dat een AED in de buurt 'essentieel' is, zegt hij. "Al hoop ik natuurlijk dat-ie er over een paar jaar nog ongebruikt hangt."

RTL Nieuws
`