Nederland

Schrappen 'bizarre loonsverhoging' ING-topman met gejuich ontvangen

13 maart 2018 09:42 Aangepast: 08 april 2018 01:01
ING-ceo Ralph Hamers

De ING ziet af van de forse loonsverhoging voor topman Ralph Hamers. De beslissing, die is genomen onder druk van felle afwijzende reacties uit samenleving en politiek, wordt alom toegejuicht.

"Dit is de enige juiste uitkomst van deze discussie''; reageert minister Wopke Hoekstra van Financiën op het ING-besluit. "Het is een verstandig besluit."

Premier Mark Rutte is het met zijn minister eens. Hij vindt het 'goed' dat ING afziet van de forse loonsverhoging, die hij eerder 'buitensporig' noemde. Hij zei toen ook dat overheidsmaatregelen tegen riante bankiersbeloningen onverstandig zijn. Die zouden het bankiers juist te makkelijk maken, omdat zij dan minder naar hun eigen geweten zouden luisteren en juist de grens van het toegestane zouden opzoeken.

Exorbitante verrijkingen voorkomen

GroenLinks-leider Jesse Klaver werkt aan een wet om zulke forse loonsverhogingen voor bankiers te dwarsbomen. Hij spreekt van een 'belangrijke overwinning'. Wel gaat GroenLinks door met de wet. "Om ook in de toekomst de buitensporige salarisverhogingen van bankiers te voorkomen."

Regeringspartijen CDA, D66, ChristenUnie en VVD zijn ook tevreden dat ING zich heeft bedacht. 'Goed nieuws!', vindt ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Wel vindt hij nog steeds dat 'we moeten kijken of we dit soort exorbitante verrijkingen kunnen voorkomen'.

Druk werkt

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg stelt op Twitter vast dat 'druk van klanten, Kamer en regering werkt'. Zijn CDA-collega Erik Ronnes is blij 'dat ING bizarre loonsverhoging intrekt. De vraag blijft wel hoe het zover heeft kunnen komen'. Ronnes maakt uit de affaire op dat 'de kloof tussen bankentop en maatschappij nog levensgroot' is. Hij waarschuwt dat het 'laatste woord hierover nog niet gezegd' is. 

De VVD vindt het besluit ook 'verstandig', maar 'jammer dat eigen inzicht ontbrak en het besluit pas na grote maatschappelijke druk genomen is'. Daarom wil de partij nog steeds 'bekijken hoe we dit voor de toekomst beter kunnen regelen'.

Hogere buffers

Ook voor SP-Kamerlid Renske Leijten is de kous nog niet af. 'OK, verhoging van de baan! Stap 1 is gewonnen. Nu door met échte mogelijkheden om in te grijpen bij bizarre beloningsvoorstellen', reageert ze op Twitter. 

Ook de PvdA wil 'doorgaan met strengere wetgeving, hogere buffers en het scheiden van nuts- en zakenbankieren. ING toont aan dat we niet moeten verslappen in de strenge aanpak van de financiële sector. Anders komt de verziekte bonuscultuur weer terug die tot de financiële crisis heeft geleid'. 

Meer op rtlnieuws.nl:
ING zwicht voor druk en ziet af van omstreden salarisverhoging topman Hamers