Nederland

'Ministerie kon weten van salarisverhoging ING-baas Hamers'

28 maart 2018 16:50 Aangepast: 28 maart 2018 18:28
Beeld © ANP

Volgens Jeroen van der Veer, voorzitter van de raad van commissarissen van ING, waren de richtlijnen voor de salarissen van de top van de bank eerder uitgebreid besproken met het ministerie van Financiën.

Dat zei hij vanmiddag bij een hoorzitting in de Tweede Kamer. Van der Veer kwam daar tekst en uitleg geven over de voorgestelde salarisverhoging van Ralph Hamers. 

Volgens de commissarissen was het tijd voor een hogere beloning omdat Hamers 'speelde in de eredivisie, maar Jupiler Leage werd betaald'. Die verhoging van 50 procent ging uiteindelijk niet door, omdat er grote maatschappelijke ophef ontstond.

'Uitgebreid overleg geweest'

Minister van Financiën Wopke Hoekstra bleek eerder niet gediend van de salarisverhoging. Maar volgens Van der Veer is er met een van zijn voorgangers uitgebreid overleg geweest over de richtlijnen van het beloningsbeleid, dat heeft geleid tot de nieuwe beloning van Hamers. Volgens de Veer vonden die gesprekken plaatst in 2010. Het gaat dus naar alle waarschijnlijkheid om Jan Kees de Jager.

"Het destijdse beleid was zeer nauwkeurig afgestemd met het ministerie van Financiën, of zijn afgevaardigde, de Secretaris Generaal (..). Dat is eindeloos op en neer gegaan", zei Van der Veer bij de hoorzitting. Daarom kon volgens hem het salaris van topman Hamers zonder al te veel extra overleg met het ministerie verhoogd worden. Het ging immers om 'uitvoering van bestaand beleid'.

Niet vergelijken met banken

In zijn inleidend verhaal vertelde Van der Veer over de gesprekken die jaren geleden met het ministerie zouden hebben plaatsgevonden. Volgens de bestuurder wilde de bank zich toen, wat beloningsbeleid betreft, het liefst meten met andere banken. Maar het ministerie adviseerde ING om naar andere bedrijven te kijken.

"Dat betekent dat we in de praktijk naar de Euro Stoxx 50 kijken," aldus van der Veer. In de Euro Stoxx 50 staan de vijftig grootste ondernemingen uit 12 landen uit de eurozone. Tijdens en vlak na afbetaling van de staatssteun achtte de bank het niet 'opportuun' om dit beloningsbeleid gelijk in te voeren. Vier jaar na de laatste terugbetaling vond ING het blijkbaar wel een goed idee. Maar het Nederlandse volk niet.

Reacties

Het ministerie van Financiën laat aan RTLZ weten zich niet te herkennen in het verhaal van Van der Veer.

Politiek commentator Frits Wester: "​Mij is vanmiddag door een (destijds) direct betrokkene verteld dat er in 2010 afspraken zijn gemaakt met banken die staatssteun ontvingen, over beloningen in de periode van die staatssteun. Dat heeft toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager ook zo medegedeeld aan de Tweede Kamer. Maar er zijn nooit afspraken gemaakt over beloningen ná afbetaling van staatssteun."  

Overigens viel in de (openbare) beschrijving van het beloningsbeleid al jaren te lezen (pdf) dat de bank het salaris van Hamers veel te laag vond, en ernaar streefde om dat op termijn te verhogen tot Euro Stoxx 50-niveau.

Geen warm onthaal

De voorzitter van de raad van commissarisen van ING kreeg veel kritiek van de aanwezige Kamerleden. Farid Azakarkan (Denk) sprak van 'totale zelfoverschatting' en een bestuur 'volledig losgezongen van de realiteit'.

Jan Paternotte van D66 kreeg het idee dat Van der Veer de kern van de zaak niet begrepen heeft. De politicus wees op het feit dat ING een systeembank is: "Meneer Hamers is medewerker van een bedrijf dat niet failliet kan gaan, omdat de overheid uiteindelijk altijd zal moeten inspringen."

Na kredietcrisis

Ook VVD-politicus Roald van der Linde was bijzonder kritisch. "Nederlanders hebben tien jaar lang de broekriem moeten aantrekken na de kredietcrisis. Het gaat nu eindelijk weer goed in Nederland. En het voelt gewoon niet goed dat de bankiers aan de top dan aan de eerste mem gaan hangen."

Commissievoorzitter Anne Mulder merkte aan het einde van de hoorzitting dan ook op dat het wel erg zeldzaam is dat 'de Kamer zo eensgezind is over de veroordeling van iets'. 

Overleggen over regels voor systeembank

De voorzitter van de RvC erkende dat de commissarissen 'te weinig oog hebben gehad voor de publieke opinie over topbeloningen'. Volgens Jeroen van der Veer is het nu vooral zaak dat de bank gaat overleggen met het kabinet 'wat het is om een systeembank te zijn' en welke salarissen daar dan bij horen voor de top.

De topman vroeg zich af of er voor een Nederlandse systeembank dan andere regels gelden dan voor andere Europese systeembanken. Van der Veer benadrukt dat er wel sprake moet zijn van een gelijk speelveld, 'om in Europa te kunnen concurreren'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van