Nederland

VVD wil veelpleger zwaarder straffen: 'Drie keer de fout in, drie keer volle straf'

13 maart 2018 05:19 Aangepast: 13 maart 2018 07:06
Archieffoto. Beeld © ANP

Als je drie misdrijven pleegt, moet je ook drie keer de volle straf krijgen. Dat wil de VVD. Nu krijgt een crimineel maar voor één misdrijf de volledige straf.

Mensen die meerdere keren een ernstig misdrijf begaan, zoals bijvoorbeeld moord of verkrachting, kunnen maar voor één misdrijf de volledige straf krijgen. Voor de andere zaken krijgen ze maximaal een derde van de straf.

Korting op misdadig gedrag

Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de Utrechtse serieverkrachter. In vier gevallen werd bewezen dat hij de dader was. Hij kreeg van de rechter de maximale straf van 16 jaar opgelegd.

De maximale straf is volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten te laag. Hij dient vanavond een voorstel in tijdens een debat met de minister. "Ik vind dat daders hun straf niet moeten kunnen ontlopen. Iemand die meerdere misdrijven heeft begaan, en meerdere slachtoffers heeft gemaakt, verdient geen korting op zijn misdadige gedrag."

Maximale straf

Als iemand bijvoorbeeld drie vrouwen verkracht, dan is de maximale straf die een rechter kan opleggen 12 jaar, plus een derde. Dat is dus 16 jaar gevangenisstraf.

In het voorstel van de VVD zou deze dader maximaal drie keer twaalf jaar, dus 36 jaar celstraf, kunnen krijgen. In Nederland geldt een maximum van 30 jaar of levenslang. In dit voorbeeld zou de rechter dus een levenslange straf kunnen opleggen.

Miniatuurvoorbeeld

Van Oosten wil niet naar een systeem zoals in Amerika, waar bijvoorbeeld 180 jaar cel mogelijk is. "Dat is in Nederland niet nodig, omdat Nederland een levenslange straf kent die potentieel ook je leven lang kan duren."

Ernstige misdrijven

De VVD wil de zwaardere straffen alleen voor ernstige misdrijven. Een winkeldief die drie keer de fout in gaat, hoeft niet drie keer zo zwaar gestraft te worden.

"Dan staat het niet meer in verhouding tot elkaar. Als iemand twee keer een spijkerbroek jat bij een winkel is dat ook fout en moet ie gestraft worden. Maar dan vind ik het niet nodig om een dubbele straf te geven."

Meer op rtlnieuws.nl:
Straf voor Utrechtse serieverkrachter blijft 16 jaar cel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore