Nederland

Rotterdamse PvdA en GroenLinks stoppen samenwerking met moslimpartij

13 maart 2018 00:29 Aangepast: 13 maart 2018 02:26
Gemeenteraadslid Nourdin el Ouali van Nida (archieffoto). Beeld © ANP

GroenLinks en de PvdA in Rotterdam zeggen de samenwerking met Nida, een partij met een islamitische achtergrond, op. Aanleiding is een oude tweet van Nida. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werkten de partijen samen.

Als Links Verbond wilden de partijen een alternatief bieden voor het rechtse beleid. Maar zondag werd een tweet van Nida uit 2014 bekend, waarin een vergelijking werd gemaakt tussen Israël en terreurorganisatie Islamitische Staat.

ZIE OOK: Verbazing en woede over oude tweet Rotterdamse moslimpartij

De tweet schoot bij GroenLinks en PvdA in het verkeerde keelgat en was reden voor crisisoverleg. "Ik heb geen vertrouwen meer in de opstelling van Nida. Daarmee is wat mij betreft geen plaats meer voor Nida in ons verbond", twittert de Rotterdamse lijsttrekker Judith Bokhove voor GroenLinks.

SP en Nida blijven bij afspraken

Barbara Kathmann van PvdA Rotterdam zegt: "Het leek erop dat we op weg waren er samen uit te komen. Maar uiteindelijk heb ik geconstateerd dat de samenwerking er nu niet is." De SP in Rotterdam blijft wel bij het manifest en de gemaakte afspraken.

Ook Nida blijft achter de samenwerking staan. "Nida acht zich nog steeds gebonden aan de afspraken die zijn gemaakt. We hebben onze handtekening onder het akkoord gezet. Dat staat als een huis. Ik begreep voor de SP en PvdA ook", zegt gemeenteraadslid Nourdin el Ouali van Nida.