Het kabinet wil kijken of het mogelijk is om een gedeelte van het vaste salaris van topmensen uit de financiële sector terug te halen als een bank of verzekeraar staatssteun krijgt. Tot nu toe gold deze zogeheten clawbackregeling alleen voor bonussen en niet voor het vaste salaris van bestuurders.
Maar vanwege de ophef die ontstond over de salarisverhoging die ING ceo Ralph Hamers wilde geven, wil minister Wopke Hoekstra van Financiën toch onderzoeken of er niet meer gedaan kan worden om buitensporige loonsverhogingen in de financiële sector aan banden te leggen.
Behalve een uitbreiding van de clawbackwetgeving, wil Hoekstra ook kijken of het mogelijk is om topmensen te verplichten aandelen die ze krijgen een aantal jaren vast te houden. "We willen de belangen van bestuurders en de belangen van de onderneming maximaal bij elkaar brengen", zegt hij in het wekelijkse gesprek met RTL Z.
Aandelen aantal jaren vasthouden
Met de voorgestelde salarisverhoging van Hamers, die uiteindelijk niet doorging, wilde de bank deels uitbetalen in aandelen van de bank. Door bestuurders te verplichten deze een bepaalde periode vast te houden, loopt hun belang 'meer in lijn' met dat van het bedrijf, schrijft Hoekstra aan de Tweede Kamer.
Als derde mogelijke wet zouden bedrijven verplicht moeten worden om uit te leggen wat het maatschappelijke belang van het bedrijf is en hoe dat in verhouding staat tot de hoogte van de salarissen in het bedrijf. "Banken die nog aan het nadenken zijn of en zoja wat voor salarisverhoging er zou moeten komen, moeten daarover contact zoeken met de maatschappij", zegt Hoekstra. "Er is de werkelijkheid zoals de banken die beleven, en die zoals de politiek en het publiek die beleven. Die twee staan behoorlijk los van elkaar."
Niet ingrijpen bij verhoging vast salaris
Hoekstra ziet niets in een initiatiefwet van zeven oppositiepartijen onder aanvoering van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Dat wetsvoorstel, gesteund door 69 Kamerleden, moet ervoor zorgen dat systeembanken ING, Rabobank, Volksbank, ABN Amro en BNG Bank toestemming van de minister van Financiën moeten vragen voor het salaris van nieuwe bestuurders of het verhogen van de beloning van zittende topmensen.
Volgens Hoekstra heeft zijn voorganger Jeroen Dijsselbloem al onderzocht of ingrijpen mogelijk is bij het verhogen van het vaste salaris bij financiële instellingen. Omdat de Raad van State dit soort wetgeving eerder al afraadde omdat die waarschijnlijk indruist tegen het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, ging dit plan niet door. En dus gaat Hoekstra ook niets meer ondernemen.
Verhoging ASR 'zeer fors'
Dat het kabinet niets te zeggen heeft over de salarisverhogingen bij financiële instellingen blijkt uit een andere Kamerbrief van Hoekstra. In antwoord op Kamervragen over de salarisverhoging tot wel 67,5 procent voor bestuurders van ASR, schrijft Hoekstra dat die 'opvallend en zeer fors' zijn.
Dat heeft ook te maken met het feit dat ASR tot voor kort in handen van de staat was, vervolgt Hoekstra. Maar omdat dit nu niet meer zo is, gaat Hoekstra niet meer over het salaris van de top, schrijft hij.
Contact tussen ING en ministerie
Naast een brief over de topbeloningen in de financiële sector ging er vandaag ook een brief naar de Tweede Kamer over contact tussen ING en het ministerie van Financiën. Aanleiding was de uitspraken van de voorzitter van Raad van Commissarissen van ING, Jeroen van der Veer.
Vorige week kwam hij in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over de teruggetrokken salarisverhoging van Ralph Hamers. Tijdens de hoorzitting gaf hij aan dat het beloningsbeleid, waar de salarisverhoging aan voldeed, in 2010 was afgestemd met het ministerie van Financiën. Het ministerie had de bank aangeraden zich, qua topbeloningen, te meten aan andere Europese ondernemingen.
Vergelijking Europese bedrijven
"Dat betekent dat we in de praktijk naar de Euro Stoxx 50 kijken," aldus van der Veer. In de Euro Stoxx 50 staan de vijftig grootste ondernemingen uit 12 landen uit de eurozone.
Vorige week gaf het ministerie nog aan zich niet te herkennen in dit verhaal. Ook een direct betrokkene gaf aan dat er alleen afspraken waren gemaakt over de beloningen tijdens staatssteun, niet na afbetaling van de staatssteun.
In de brief geeft het ministerie van Financiën toe dat er wel degelijk gesprekken zijn geweest in 2010, ook over de vergelijking met Europese bedrijven. "In de gesprekken is aan de orde gekomen om qua benchmark ook te kijken naar andere Europese ondernemingen dan banken."
Telefoongesprek met Van der Veer
Daarbij maakt het ministerie de kanttekening dat de bank zich had moeten realiseren dat dat niet betekent dat die verhoging acht jaar later ook doorgevoerd moest worden. "De raad van commissarissen moet zich steeds rekenschap geven van de maatschappelijk context en de huidige situatie in ogenschouw nemen."
Minister van Financiën Wopke Hoekstra had kort voor de aankondiging van de salarisverhoging ook nog telefonisch contact met Van der Veer. In de brief schrijft de minister: "Aan het eind van het gesprek heeft hij kort gemeld dat de raad van commissarissen van ING had besloten tot een salarisverhoging voor de bestuursvoorzitter. Ik heb toen aangegeven dat dit weliswaar aan de raad van commissarissen is, maar erg gevoelig ligt."
Hoekstra heeft toen niet gevraagd hoe groot die verhoging dan zou zijn.