Nederland

Niet alleen pure pret op Groningse Koningsdag, ook aardbevingen belicht

12 maart 2018 12:56 Aangepast: 05 april 2018 23:01
Koningsdag 2017 in Tilburg Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters vieren Koningsdag op 27 april in Groningen. Daar lopen zij 1200 meter door de binnenstad.

Het koninklijk gezelschap begint bij de Prinsenhof en loopt dan langs de Martinikerk, de Waag en het Academiegebouw. De Vismarkt is het eindpunt. 

Ook aardbevingen belicht

Onderweg is er aandacht voor jeugd, sport - met onder anderen de nieuwe bondscoach Ronald Koeman - het studentenleven, muziek met Noorderslag en het bedrijfsleven. 

Bij de viering wordt ook stilgestaan bij de problemen die de aardgaswinning in de provincie heeft veroorzaakt, zegt commissaris van de Koning René Paas. "Het is noodzakelijk aandacht te besteden aan de problemen in de provincie, zoals de aardbevingen", zegt Paas. 

Drenthe 2002

De koninklijke familie vierde de nationale feestdag in 2004 voor het laatst in de noordelijkste provincie. Máxima schreef destijds modegeschiedenis door met een rode pet en een kek spijkerjasje te verschijnen.

Drenthe is de provincie waar de Oranjes het langst niet zijn geweest: in 2002 woonden ze daar Koninginnedag bij.

Koningsdag door de ogen van een vluchteling:

'Koningsdag is zo bijzonder. Het is niet verplicht. Toen ik dertien was werd ik gedwongen de president toe te juichen." Khaled al Shareef (29) uit Syrië is anderhalf jaar in Nederland en woont sinds kort in Delft. Zelf filmde hij zijn Koningsdag.