Nederland

Rijbewijs voor 17-jarigen definitief ingevoerd

15 maart 2018 05:50 Aangepast: 15 maart 2018 08:42
Beeld © ANP

Het experiment 2toDrive waarin zeventienjarigen een beginnersrijbewijs kunnen halen en zich daarna tijdelijk laten begeleiden door bijvoorbeeld een van de ouders is vanaf vandaag een definitieve regeling.

Sinds het begin van de proef in 2011 hebben ruim 240.000 jongeren onder de achttien jaar hun rijbewijs B gehaald. Vorig jaar waren dat er 33.000.

16-jarigen mogen al les nemen

Door het programma 2toDrive mogen jongeren vanaf hun zestiende theorie-examen doen en als ze 16,5 jaar zijn beginnen met praktijklessen. Eenmaal zeventien jaar kunnen ze praktijkexamen doen en met een rijbewijs onder begeleiding autorijden tot hun achttiende verjaardag.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft na onderzoek geconcludeerd dat het beginnersrijbewijs goed werkt. De zeventienjarigen gaan serieus om met de begeleiding, doen meer rijervaring op en leren veilig te rijden voordat ze alleen de weg op gaan.

Het experiment heeft er ook toe geleid dat meer zeventienjarigen slagen voor het eerste rij-examen dan achttienjarigen.

Is dit de auto van de toekomst?

In Genève is een nieuwe Nederlandse auto gepresenteerd: de PAL-V Liberty. Je kunt er mee rijden, maar ook opstijgen, vliegen en landen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore