Nederland

'Justitie moet Laatste Wil onderzoeken, aanzetten tot zelfdoding is strafbaar'

15 maart 2018 09:05 Aangepast: 15 maart 2018 09:25
Ximena Knol Beeld © Eigen foto

Justitie moet een onderzoek instellen naar Coöperatie Laatste Wil. Dat schrijven advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan, en psycholoog René Dijkstra in een gezamenlijke brief aan de leiding van het Openbaar Ministerie. Ze maken zich ernstig zorgen over de handelswijze van de coöperatie.

Laatste Wil kwam onlangs negatief in het nieuws door de zelfmoord van de 19-jarige Ximena Knol. Zij beroofde zich van het leven met een 'zelfmoordpoeder' dat ze volgens haar ouders had bemachtigd door informatie die ze had verkregen via Coöperatie Laatste Wil. Levenseindeterroristen, noemde haar vader Randy de mensen achter de stichting.

ZIE OOK: Ouders overleden Ximena (19) woest over 'reclame zelfmoordpoeder'

Volgens haar vader maakt Laatste Wil het wanhopige mensen te makkelijk om zelfmoord te plegen, ook al moeten leden minstens een halfjaar lid zijn voordat ze naam van het middel krijgen. Laatste Wil omschrijft het poeder namelijk wel. "Ze noemen de naam van het middel niet, maar als ik hier praat over iets dat geel en krom is dat je moet schillen voor je het kan eten, zal iedereen begrijpen dat ik het niet over een appel heb."

Dochter Ximena van Randy en Caroline Knol pleegde zelfmoord met 'zelfdodingspoeder'

De ouders van Ximena zijn verbaasd en boos op de Coöperatie Laatste Wil (CLW) die op televisie 'promotie' maakt voor zelfdodingspoeder.

Volgens de advocaten Diekstra en Van der Laan is het aanzetten tot zelfdoding strafbaar. En dat geldt ook voor het verschaffen van middelen voor zelfdoding, of daarbij behulpzaam zijn.

"Wij maken ons met name grote zorgen over de mogelijkheid dat het desbetreffende middel is gebruikt, dan wel zal worden gebruikt voor personen wier lijden niet uitzichtloos is of was", schrijven ze aan het College van procureurs-generaal. De brief wordt vandaag verstuurd.

ZIE OOK: VVD na dood van Ximena (19): Kans op misbruik zelfdodingspoeder groot

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week
`