Ga naar de inhoud
Nederland

Woordvoerder GroenLinks ontslagen na melding over aanranden stagiaire

Archieffoto. Beeld © ANP

Een woordvoerder van GroenLinks is door de partij op straat gezet nadat een stagiaire melding had gemaakt van aanranding. De man zou haar na het kerstfeest van afgelopen december tegen haar wil hebben proberen te zoenen en betasten. GroenLinks spreekt van een 'ernstig incident'.

In een uitspraak van de kantonrechter in Den Haag over het ontslag van de woordvoerder, wordt uitvoerig geciteerd uit een bericht dat GroenLinks naar de medewerker stuurde. Daarin staat te lezen dat de stagiaire na afloop van het kerstfeest van de partij met meerdere collega's, waaronder de woordvoerder, nog wat ging drinken in Den Haag.

'In goed vertrouwen'

Toen de stagiaire naar huis wilde gaan, bleek dat er geen treinen meer reden. Daarop bood de inmiddels ontslagen woordvoerder aan dat zij wel bij hem kon logeren en de stagiaire zou 'in goed vertrouwen' met hem mee zijn gegaan.

Onderweg naar huis heeft de woordvoerder de vrouw 'meerdere keren proberen te zoenen en aan te raken'. Ondanks dat de vrouw meteen duidelijk maakte dat zij dat niet wilde, zou de man zijn blijven aandringen.

'Aan haar lot overgelaten'

"De stagiaire raakte daardoor in paniek en voelde zich angstig. Naar toen bleek was ze haar tas kwijtgeraakt", staat in de geciteerde brief te lezen. Op een gegeven moment zou de woordvoerder zijn weggegaan en heeft hij de stagiaire 'midden in Den Haag, wetende dat zij niet meer naar huis kon komen, aan haar lot overgelaten'.

Toen de man al weg was zou de stagiare hem nog een app gestuurd hebben met de vraag of hij 'echt van plan was haar in de steek te latenʼ. Daarop zou de woordvoerder geantwoord hebben met teksten als ʼik wil alleen jou, ik wil je nuʼ. Ook dat laatste neemt GroenLinks haar oud-medewerker kwalijk, zo staat in de brief te lezen.

Niet meteen ontslagen

In een verklaring bevestigt de partij dat er sprake is van een 'ernstig incident'. Volgens de partij heeft vanaf het begin 'het belang van het slachtoffer voorop gestaan'.

Toch hebben ze de woordvoerder niet direct ontslagen naar aanleiding van het incident. "Aanvankelijk werd er een traject gestart waar een officiële waarschuwing onderdeel van uitmaakte. Daarnaast werd de medewerker gesommeerd in gesprek te gaan met een arboarts, in therapie te gaan en een gesprek aan te gaan met het slachtoffer om zijn excuses aan te bieden. Tot die tijd zou hij niet terug mogen komen naar de fractie. Al snel werd besloten dat dit niet voldoende was. Daarom heeft de organisatie besloten de medewerker te ontslaan."

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws