Gezondheid

Doorbraak onderzoek neuroblastoom: niet één, maar twee soorten cellen

26 juni 2017 17:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Lennard (7) heeft twee keer neuroblastoom gehad. Beeld © RTL Nieuws

Onderzoekers in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam noemen het een doorbraak. Ze hebben ontdekt waarom de kankersoort neuroblastoom na de behandeling vaak terugkomt.

De kanker, die alleen bij kinderen voorkomt, blijkt uit twee cellen te bestaan, één daarvan is niet vatbaar voor chemotherapie. Rogier Versteeg is het hoofd van het onderzoeksteam dat de ontdekking deed. Hij legt uit: "Die tweede cel kenden we nog niet. Die zit al vanaf het begin in de tumor, maar dat zijn op dat moment heel weinig cellen en dus moeilijk waar te nemen." 

Lennard (7) overleefde twee keer neuroblastoom:

 

20 tot 35 kinderen per jaar slachtoffer

Die eerste cel die wel bekend was, is te behandelen met chemotherapie. Versteeg: "Deze soort verdwijnt nagenoeg, maar die weinige 'nieuwe' cellen gaan niet kapot. Zij zorgen ervoor dat de kanker terugkomt. Wat je dan krijgt, is een nieuwe tumor vol met cellen die niet te behandelen zijn met chemo. Daarom overlijden de kinderen eraan."

Ieder jaar krijgen ongeveer 20 tot 35 kinderen in Nederland te horen dat ze neuroblastoom hebben. Krijgen ze dat onder de twee jaar, dan is het vaak goed te behandelen. Wordt de ziekte na hun tweede geconstateerd, dan is het in veel gevallen niet meer te genezen.

Na terugkeer nog 5 procent kans

Nadat patiëntjes de eerste behandeling hebben gehad, komt de kanker nu in ongeveer 70 procent van de gevallen terug. Gebeurt dat, dan is de overlevingskans van het kind nog maar vijf procent. De ontdekking is goed nieuws, want nu kan er naar een nieuw medicijn gezocht worden. 

Maar een oplossing is er dus nog niet. "We zijn nu die nieuwe cel aan het kweken en gaan op die manier op zoek naar een nieuw medicijn. Het gaat alleen nog jaren duren voordat we dit nieuwe medicijn gevonden hebben en kunnen gaan gebruiken", zegt Versteeg.

Villa Joep

Het onderzoek wordt gefinancierd door Villa Joep, opgericht door de ouders van een voormalig patiënt. Joep overleefde de ziekte niet. Moeder van Joep en directeur van het fonds Leontine Heisen: "Door dit te weten kunnen we op zoek naar een medicijn dat wel werkt tegen de nieuwe cel. Het is heel heftig om te zien dat kinderen meerdere keren zo'n zware chemo moeten. En dan komt de ziekte vaak terug en moeten ze weer behandeld worden. Vaak overlijden ze alsnog. We hopen dat kinderen in de toekomst wel genezen." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore