Nederland

Afperser dreigt met publiceren 'masturbatiefilmpje'

11 maart 2018 16:15 Aangepast: 12 maart 2018 08:50
Beeld © Bloomberg

Een oplichter stuurt sinds enkele dagen een e-mail rond waarin de ontvanger wordt gechanteerd. Als die geen 500 euro overmaakt dan dreigt de bedrieger een masturbatiefilmpje door te sturen naar de contacten van de ontvanger.

Het mailtje, hier te zien, begint zo: "Ik wil niemand veroordelen en ik denk niet dat het verkeerd is om jezelf van tijd tot tijd te bevredigen, maar als je naasten hier getuige van zijn is dit natuurlijk een grote schande." De verzender claimt een virus te hebben geïnstalleerd op de computer van de ontvanger. 

Hij zou opnames in bezit hebben waarop te zien is dat de ontvanger porno kijkt en zichzelf bevredigt. Ook zegt hij toegang te hebben tot alle contacten. De gedupeerde zou binnen vijf dagen 500 euro over moeten maken anders zou het filmpje worden verspreid. Volgens de NOS is er twee keer dat bedrag betaald en één keer zelfs 1000 euro.

Extra verontrustend

De Fraudehelpdesk heeft tientallen meldingen binnengekregen van mensen die het mailtje hebben ontvangen. Directeur Fleur van Eck zegt tegen RTL Nieuws dat het slechts een fractie is van het echte aantal gedupeerden. Een deel van de e-mails is persoonlijk aangeschreven, wat het extra verontrustend maakt. Of er mensen zijn die geld hebben overgemaakt, weet ze niet.

Ze heeft ook geen idee of de oplichter inderdaad beelden in handen heeft. Ze raadt in elk geval af te betalen. "Het is shocking. Enige dat wij kunnen adviseren is: niet betalen." 

Positief hacken

Er zijn ook jonge hackers die hun kwaliteiten positief inzetten. We maakten eerder deze reportage.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore