Ga naar de inhoud
Nederland

'Bescherm vrouwen en homo's beter, seksuele intimidatie is niet normaal'

Beeld © ANP

Aan intimidatie op straat van vrouwen en homo's moet zo snel mogelijk een einde komen. Dat vinden PvdA'er Lodewijk Asscher en Madeleine van Toorenburg van het CDA, die daarover vandaag een initiatiefwet indienen.

De wet regelt dat seksuele intimidatie als overtreding wordt opgenomen in het wetboek van strafrecht en dat de politie boetes kan gaan uitdelen aan daders.

's Avonds niet de straat op

"De vrijheid om onszelf te zijn is een groot goed en het verdedigen waard. Die vrijheid wordt aangetast door seksuele intimidatie en dat mogen we niet accepteren", zegt Asscher.

"Vrouwen bekennen ’s avonds toch liever niet de straat op te gaan. Of zich anders te kleden. Natuurlijk is er meer nodig, maar deze wet biedt meer mogelijkheden tot handhaving en legt de norm helder vast: seksuele intimidatie is niet normaal. Je wilt er zeker van zijn dat je veilig en ongestoord over straat kan lopen."

Boete: 8200 euro

Als de wet wordt aangenomen, komt er een maximale boete van 8200 euro te staan op seksuele intimidatie.

Volgens Van Toorenburg kan het 'niet langer zo zijn dat onverlaten heersen over de straten, anderen serieus intimideren en daar gewoon mee weg kunnen komen'. "Laat maar duidelijk zijn wat niet getolereerd wordt", zegt zij. "En dan hebben we het beslist niet over wat nagefluit, hoe hinderlijk soms ook. Nee, het gaat hier om lieden die anderen vrees aanjagen."

'Ik word gewoon boos op nafluiter': app tegen seksuele intimidatie in Rotterdam

"Ik bijt gewoon terug!" 84 procent van de vrouwen in Rotterdam krijgt te maken met seksuele intimidatie op straat. De gemeente lanceert nu een app waarmee slachtoffers het inicident kunnen doorgeven, de StopApp.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Hé, psst, meisje!' wordt volgend jaar strafbaar in Rotterdam