Nederland

Inspecteurs gaan sauna's controleren op camera's in kleedruimtes

09 maart 2018 17:30 Aangepast: 10 maart 2018 07:48

Veel sauna’s overtreden de wet door bewakingscamera’s te plaatsen. Deze week nog verschenen naaktbeelden van speelsters van het handbalteam op een pornosite, zo bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. De Autoriteit Persoonsgegevens kondigt nu een onderzoek aan. Inspecteurs gaan bekijken of camera's hangen in kleedruimtes en toiletten.

De beelden van het handbalteam waren gemaakt door een bewakingscamera in een sauna in Nederasselt.

Naar aanleiding van dat nieuws gaven 20 mensen bij de privacywaakhond aan dat er ook in andere sauna's camera's hebben gehangen of nog steeds hangen. De autoriteit gaat nu onderzoeken welke complexen op dit moment de regels overtreden.

Het is al sinds september 2001 verboden om camera’s in kleedruimtes te plaatsen. "We constateren dat er in kleedruimtes kennelijk toch nog vaak camera's hangen", zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens tegen RTL Nieuws. "Dat mag niet."

Tegen ongewenst gedrag

Sauna's zelf zeggen dat ze een goede reden hebben voor de camera's. Dat het is om diefstal en ongewenste intimiteiten te voorkomen of op te sporen. Sommige bedrijven vermelden dit ook op de website, zoals een sauna in Ridderrode: "Camerabeveiliging stelt ons in de mogelijkheid om u als onze gast zoveel mogelijk te beschermen tegen ongewenst gedrag."

De Autoriteit Persoonsgegevens ziet dat heel anders. "De norm is: kun je dat probleem niet op een andere manier aanpakken? Is het noodzakelijk? Wij zeggen, als je wil filmen in een ruimte waar mensen ontkleed kunnen zijn met dit doel, dan is er een minder zwaarwegend middel om dat doel te bereiken. Meer personeel inzetten bijvoorbeeld dat let op diefstal."

Controleurs gaan fysiek langs bij de sauna's. "Of we dat herkenbaar of undercover doen, zeg ik niet." Als tijdens de controles blijkt dat er inderdaad camera's hangen in sauna's, dan is sprake van een ernstige inbreuk op de privacy, zegt de woordvoerder. Bedrijven kunnen bij een overtreding een waarschuwing of een dwangsom krijgen. "Als dit soort beelden in verkeerde handen vallen, is dat verschrikkelijk." 

Miniatuurvoorbeeld

Screenshot uit één van de andere online geplaatste video's.

Honderden naaktfilmpjes online

Op dit moment staan nog altijd honderden naaktfilmpjes online, waarschijnlijk allemaal afkomstig van beveiligingscamera's in Nederasselt waar ook de beelden van de handbaldames zijn gemaakt. Het zijn video's van ongeveer een halve minuut, voornamelijk van vrouwelijke bezoekers die zich aan het omkleden zijn. Het gaat om video's van meerdere camera's.

"Het punt is: eenmaal online, kom je er heel moeilijk vanaf", zegt techredacteur Daniël Verlaan. "Wat er gebeurt, is dat mensen die video's gewoon opslaan. Wanneer het van het internet gehaald wordt, kunnen ze weer nieuwe beelden uploaden."

Reactie van de saunabranche:

"Wij vinden dat onze leden, de sauna's in Nederland, zich aan de wet- en regels moeten houden. En we betreuren het dat de privacy van gasten in sauna's is geschonden."

"Gezien het nieuws van de afgelopen dagen begrijpen we dat de Autoriteit Persoonsgegevens strenger gaat controleren. Sterker nog: we zijn daar voorstander van. Want onze gasten moeten er van op aan kunnen dat hun privacy gewaarborgd is. En dat ze een fijne tijd in een sauna kunnen hebben zonder zich daar zorgen over te maken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore