Nederland

Milieuclubs teleurgesteld over plasticakkoord: 'Gemiste kans'

10 maart 2018 12:25 Aangepast: 27 maart 2018 21:31

Milieuclubs zijn niet tevreden met het akkoord over statiegeld op plastic flesjes, dat vanochtend bekend werd. Zij vinden dat het akkoord bij lange na niet ver genoeg gaat.

Afgesproken is dat er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen komt, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen. Ook moet dan 90 procent van deze flessen worden hergebruikt.

Gemiste kans

Greenpeace spreekt van een gemiste kans. "Nederlanders willen statiegeld op kleine blikjes en flesjes, maar Van Veldhoven stelt de invoering nog eens twee jaar uit. Gemiste kans! Tijd om milieu boven de belangen van supermarkten en verpakkingsindustrie te stellen", aldus de milieuorganisatie via Twitter.

Ook Recycling Netwerk, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee vinden het slecht dat er voorlopig nog geen statiegeld op plastic flesjes wordt geheven. "Drie jaar uitstel betekent miljoenen extra flesjes en doppen in het milieu die bijdragen aan de wereldwijde plastic soup voordat statiegeld - misschien - wordt uitgebreid. De beslissing van de regering stelt ons teleur”, zeggen ze.

Blikjes

Ook Natuur & Milieu is niet zonder meer positief over de afspraken. De organisatie spreekt wel van een stap in de juiste richting, maar onderstreept ook het belang van het aanpakken van afvalblikjes. Die hebben namelijk een twee keer zo groot aandeel in de berg zwerfafval.

De verpakkingsindustrie zegt juist blij te zijn met het akkoord. ,"Deze doelstellingen (zwerfafvalreductie en hergebruik van plastic) gaan we linksom of rechtsom, met of zonder statiegeld, halen", meldt het Afvalfonds Verpakkingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore