Nederland

Griepepidemie houdt naar verwachting nog zeker drie weken aan

09 maart 2018 14:19 Aangepast: 25 maart 2018 16:33
Beeld © ANP

De griepepidemie, die Nederlanders sinds half december in de greep houdt, zorgt vol overvolle ziekenhuizen. Het aantal opnames neemt toe en er ontstaat een tekort aan personeel. En die epidemie houdt nog een tijdje aan: "De verwachting is dat dit nog minstens drie weken gaat duren."

"We hebben nu 12 weken griepepidemie gehad", begint Gé Donker, onderzoeker van het Nivel, tegenover RTL Nieuws. "Kijkend naar de cijfers is het toch wel de verwachting dat de epidemie nog minstens drie weken gaat duren. We zitten nog in de piek van de epidemie, dus hij is nog niet op zijn retour."

Lastig en hardnekkig

Dat heeft gevolgen voor ziekenhuizen: het aantal opnames neemt toe en veel personeel blijft thuis met griep. Volgens NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst worstelt bijna elk ziekenhuis in het land met de epidemie. "Het is een lastige en hardnekkige griep. Vooral oudere mensen moeten aan de beademing en dus op de intensive care gelegd worden en ziekenhuizen kampen veel met overbelasting."

Ziekenhuizen zijn dan ook dringend op zoek naar tijdelijk personeel, vertelt Van der Horst: "Die kunnen de niet-medische handelingen doen die niet door verpleegkundigen gedaan hoeven te worden, zoals bedden opmaken en verschonen. Maar ze zoeken er veel in een keer, dus dat is wel een uitdaging."

Ben jij nog niet geveld door de griep? Zo blijf je griepvrij:

Weinig zo vervelend als thuizitten door de griep. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je griep krijgt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Steeds meer mensen hebben de griep, epidemie breidt zich snel uit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore