Ga naar de inhoud
Nederland

Megabatterij in hartje Utrecht moet stad groener maken

Er zijn negen kasten geplaatst: acht powerpacks en één inverter. Beeld © Utrecht Marketing

Het ziet er groot en lomp uit en maar een handjevol huishoudens kan erdoor van elektriciteit worden voorzien. Toch is de Tesla Powerpack een nieuwe stap in het opslaan van energie. Utrecht krijgt vandaag de Nederlandse primeur.

Zonne-energie is overdag erg handig, maar wie 's avonds thuis zijn auto wil opladen of een wasje wil draaien heeft er weinig aan. Als de zon onder is komt de elektriciteit niet van het dak, maar van het stroomnet.

Energie opslaan

Opslag van elektriciteit is voor particulieren op dit moment financieel nog niet interessant. Door het zogenoemde salderen, mag je de stroom die je 's avonds uit het net haalt aftrekken van de elektriciteit die je zonnepanelen overdag opwekken. 

Van de stroom die je gebruikt als de zon onder is weet je niet altijd of het duurzaam is opgewekt. Als je de zelf opgewekte stroom zou opslaan weet je dat wel. Dat is precies wat er nu in Utrecht gaat gebeuren.

Op het dak van de parkeergarage 4 van de Jaarbeurs liggen tweehonderd zonnepanelen. Daarmee wordt de Powerpack, in feite een megabatterij, opgeladen. De capaciteit van die batterij is 0,8 MWh, oftewel 800 kilowattuur. Dat is voldoende om iedere dag zo'n vijftig elektrische auto’s mee op te laden. Dat kan ook, want er komen twintig laadpalen aan de megabatterij te hangen.

We klommen op het dak van het Beatrix Theater om een kijkje te nemen:

Iedereen aan de accu

Omdat steeds meer mensen voor zonnepanelen kiezen, is André Jurjus, directeur Netbeheer Nederland, ervan overtuigd dat we allemaal aan de accu gaan. "Sommige huizen en bedrijven zullen hun eigen batterij nemen. Anderen zullen het samen doen en met de buurt een batterij aanschaffen. Maar dat de batterij een rol gaat spelen in de lokale energievoorziening is een feit."

De Powerpack kost het consortium Smart Solar Charging, waar onder andere de Jaarbeurs en gemeente Utrecht deel van uitmaken, een half miljoen euro.Een deel daarvan is betaald met Europese subsidie en ook met die subsidie is het project is nog verre van rendabel. Maar daar gaat het de initiatiefnemers niet om.

Utrecht elektrisch

Utrecht wil voor 2030 alle woningen van het gas hebben en de wens is ook dat dan alle auto’s die de stad in gaan uitstootvrij zijn. Elektriciteit wordt dus een belangrijke energiebron om dit haalbaar te maken.

Deze megabatterij is een eerste stap naar een groenere toekomst. Het consortium heeft al enige ervaring. Zo worden de accu’s van elektrische auto’s in de wijk Lombok nu al gebruikt om te veel opgewekte energie op te slaan.

De stad heeft grootse plannen. Rond de Jaarbeurs gaat volgend jaar de schop in de grond. Duizenden nieuwe woningen worden er gebouwd. Als alles meezit komen die ook aan soortgelijke Powerpacks te hangen. Er liggen voorstellen om op het dak van de Jaarbeurs en het Beatrix Theater duizenden zonnepanelen te leggen, die de accu’s moeten opladen. Met die elektriciteit kunnen de nieuwe bewoners straks koken, wassen en tv-kijken.

De nieuwe gas- en elektriciteitshuisjes

De megabatterijen zullen dus overal in de buurt opduiken. Klein zijn ze niet. De vandaag gepresenteerde batterij heeft een oppervlakte van zo’n twintig vierkante meter.

Woordvoerder Merel van der Ham van Utrecht Marketing ziet de accu's als opvolger van de gas- en elektriciteitshuisjes zoals die nu in het straatbeeld te vinden zijn. "Er moet in de nieuwe wijk wel ruimte voor worden gereserveerd." Ingraven is volgens haar geen optie.