Nederland

Minister moet uitleggen waarom bedreigde islamcritica niet wordt beveiligd

08 maart 2018 19:50 Aangepast: 08 maart 2018 22:56
Beeld © AFP

Een Franse islamcritica die zo ernstig wordt bedreigd dat ze in eigen land alleen met gewapende beveiligers over straat kan, spreekt vanavond in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Alleen doet ze dat zonder haar gewapende beveiligers. Die mocht ze namelijk niet meenemen van het kabinet. Dus huurde De Balie zelf maar beveiligers in.

Volgens directeur Yoeri Albrecht van De Balie staat het vrije debat onder druk door het gebrek aan goede beveiliging door de overheid. "De laakbare zorgeloosheid van de Nederlandse overheid is ongelofelijk vermoeiend en zorgwekkend", zegt Albrecht. "Een feministe in de kou laten staan op Internationale Vrouwendag is het cynische voorbij."

Zwaar beveiligd

Zineb El Rhazoui was werkzaam bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo toen daar in 2015 bij een terroristische aanslag twaalf mensen om het leven kwamen. Zij was toen in Marokko en ontsprong de dans, maar kreeg wel zware beveiliging.

Die gewapende beveiliging mocht ze niet meenemen naar Nederland. En ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) besloot om haar niet te beveiligen, al wil de NCTV dat niet bevestigen. Albrecht zegt op Twitter dat De Balie zelf beveiligers heeft ingehuurd voor El Rhazoui.

Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg van GroenLinks heeft de minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) om opheldering gevraagd. 

"Nederland moet pal staan voor de vrijheid van meningsuiting. Als mensen bedreigd worden verdienen ze bescherming. Het is onacceptabel als het vrije debat onder druk komt te staan", aldus Buitenweg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore