Ga naar de inhoud
Nederland

Kapster Tanja kwam huiselijk geweld tegen: 'Ik wist niet goed wat ik ermee aan moest'

Tanja Kroezen maakte mee dat een van haar klanten slachtoffer was van huiselijk geweld. Beeld © RTL Nieuws

Een praatje over het weer, vakantie of de kinderen. Kappers horen in de kappersstoel een heleboel - en ze zíen ook heel veel. Daarom wil PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul dat kappers gaan letten op signalen van huiselijk geweld. Een goed idee, vindt Tanja Kroezen, die zelf zoiets meemaakte in haar kapsalon.

Van den Hul komt met haar plan omdat veel mensen niet weten wat ze moeten doen als ze blauwe plekken, bijvoorbeeld in iemands nek, zien. Vooral kappers en schoonheidsspecialisten zien dat soort verwondingen en die mogen wat het Kamerlid betreft minder terughoudend zijn met het melden van deze signalen.

Gezichtsuitdrukking

Tanja Kroezen, die al dertig jaar kapster is, kreeg een aantal jaren geleden een vrouw in de stoel die thuis problemen had. "Ik merkte al in het adviesgesprek, toen ik een kleurverandering voorstelde. 'Daar hoef ik thuis echt niet mee aan te komen', antwoordde ze." Kroezen vroeg door. "Toen zei ze dat ze er niet meer in zou komen als ze haar haar in die kleur zou verven. Ik dacht eerst dat ze een grapje maakte, maar toen zag ik aan haar gezichtsuitdrukking dat er wel degelijk meer aan de hand was."

Bek vol tanden

Kroezen ging er eerst rustig voor zitten, zegt ze, "als een vertrouweling die de informatie wel voor zich kan houden". Uiteindelijk zei ze tegen haar klant dat het wellicht geen slecht idee was om een keer op gesprek te gaan bij de huisarts.

Of de vrouw dat daadwerkelijk heeft gedaan, weet Kroezen niet. Zelf is ze niet naar de politie gestapt. "Ik wist niet zo goed wat ik er verder mee aan moest. Het is niet iets dat je zomaar even vraagt." Mede daarom vindt ze dat Van den Hul een goed initiatief heeft genomen. "Ik denk dat je met een lesuur al veel kunt bereiken. Soms sta je letterlijk met je bek vol tanden, dan is het fijn om als kapper te weten waar je naar wie je door kunt verwijzen." 

Onbevredigend

Kroezen is enthousiast, maar uiteraard moeten meer kappers mee willen werken. “We zijn met Van den Hul in gesprek”, laat kappersvereniging ANKO desgevraagd weten. “We gaan verder praten om te kijken of er misschien een samenwerking mogelijk is.” De kappersvereniging erkent dat kappers een belangrijke sociale functie hebben.

Movisie, instituut voor sociale zekerheid, is blij dat de kappersbranche te spreken is over het idee. "Bij de kapper - zeker als het een kapper is bij wie je geregeld komt - heb je intiemere gesprekken", zegt Hilde Bakker, senior adviseur in het team voor huiselijk en seksueel geweld. Voor kappers is het onbevredigend als ze niet weten wat ze met de signalen moeten doen, vindt ze. "Als je goede vragen weet te stellen en kunt wijzen op hulpmogelijkheden, dan is dat een goede zaak."

Huiselijk geweld in Nederland

  • Gemiddeld elke 10 minuten rukt de politie ergens in Nederland uit voor een melding van huiselijk geweld
  • De politie registreert jaarlijks 65.000 incidenten van huiselijk geweld, dit is naar schatting 12 procent van de totale omvang
  • Een miljoen mensen wordt in Nederland jaarlijks slachtoffer van huiselijk geweld, blijkt uit cijfers van Veilig Thuis
  • Tussen de 200.000 en 230.000 personen hebben zelfs te maken met ernstig of herhaald huiselijk geweld

Meer op rtlnieuws.nl: